Начало Други вредители Защита от къртици

Защита от къртици

Филтри
5 продукт(и)
«1»
Страница 1 от 1
«1»

Този тип вредители обикновено не пренасят зарази. За сметка на това пък веднъж попаднала в градината ви, къртицата супер бързо може да нанесе сериозни поражения върху тревата и растенията ви. Скоростта ѝ на копаене е впечатляваща – достига до 4м/час!

Къртиците унищожават корените на растенията, а през къртичините си изхвърлят излишната пръст, както и камъчета, които в последствие да повредят косачките ви. Подобни поражения могат да струват изключително скъпо на хората, които се занимават с обработка на земя, разчитат на посевите си или просто искат да имат добре поддържана градина с цветя и домашно отгледани зеленчуци.   

 

Физиология на къртиците

Противно на повечето вярвания, къртиците не са гризачи. Те принадлежат към група бозайници, наречени насекомоядни. От биологична гледна точка къртиците се доближават повече до прилепите. Те, също като тях имат много лошо зрение и се ориентират най-вече по звук и осезание.

Къртиците са покрити със синьо-черна или сивкава козина. Те имат издължена муцуна и големи, плоски лапи с дълги нокти, подобни на лопати. Зъбите им са остри като игли. Къртиците достигат дължина около 30 см. Очите и ушите им са малки и са добре покрити с козина. Тя е доста мека и приятна на пипане. Поради тази причина в миналото пухчетата, с които дамите са нанасяли своята пудра, са се изработвали точно от такава кожа.

Къртиците имат изключително бърз метаболизъм, поради което апетитът им е огромен и са принудени да се хранят обилно. За един ден те са способни да погълнат количество храна, равняващо се на собственото им тегло. Консумират предимно ларви, дъждовни червеи и бръмбари, които откриват копаейки нови и нови тунели. Къртиците не изпадат в зимен сън и не могат да складират мазнини.

Размножителният им период е през месеците Февруари и Март. Раждат само веднъж годишно, като бременността им трае около 6 седмици. Обикновено се появяват от три до пет малки. Извън размножителния период къртиците предпочитат да живеят сами. Те са силно териториални животни.

Къртиците са активни и през деня и през нощта. Най-често можете да ги видите през пролетта и лятото, особено след дъждовен ден. През този период от годината те копаят тунелите си по-близо до повърхността на почвата. Предпочитат студена и влажна пръст, която е любима и на основния им източник на храна – ларви и червеи. Къртиците не се хранят с корените и луковиците на растенията, но пък търсейки криещите се в тях червеи, могат лесно да ги разкъсат и унищожат.

Леговищата им представляват доста сложна система от тунели с различно предназначение. Едните са постоянни и се намират много дълбоко под земята. Другите, които са по-близо до повърхността, се копаят само с цел разравяне на почвата в търсене на червеи и насекоми.

 

Вредите, които нанасят къртиците

Тези животни понякога са и от полза – те могат да спасят луковиците на някои видове цветя от различни личинки, ларви и т.н. Тунелите им също така спомагат за аерирането на почвата, което подобрява циркулацията на хранителните вещества в нея. Въпреки всичко това, къртиците могат да донесат много по-голяма вреда, отколкото полза за вашата градина:

 1. Техните тунели могат да засегнат коренната система на вашите треви и цветя, което да доведе до изсъхването им и образуването на кафяви петна по поляната.
 2. Дупките и неравностите, предизвикани от копаенето им, може да са опасни за малки деца и животни. Тичайки из градината те могат да стъпят накриво върху някоя къртичина или срутил се тунел и да се наранят.
 3. Къртиците са диви животни и могат да са преносители на бяс.
 4. Копаенето им може също така да повреди напоителните ви системи, ако имате такива.
 5. През зимните месеци, има опасност да започнат да razrawqt много близо до дома ви, в търсене на повече топлина. Това може сериозно да увреди основите на къщата ви, както и да доведе до появата на влага, мухъл и плесен.

 

Как да разберем, че в двора ни има къртица

Те рядко излизат над земята, така че едва ли някога ще ги видите очи в очи. Но признаците за присъствието им са следните:

 • Къртичини – купчинки с прясно изровена рохкава пръст. Една къртица може да направи до 6 такива в рамките на 24 часа. Това, че в градината ви има много от тях, съвсем не означава, че и броят на къртиците е голям. Те обикновено предпочитат да живеят сами, освен ако не са в размножителен период.
 • Там, където тунелите на къртиците са по-близо до повърхността, можете да забележите, че почвата е леко повдигната нагоре.
 • Увехнали цветя и растения също са сигнал за присъствието им.

 

Как да се отървем от градинските къртици

Трудно можете да попречите на къртиците да навлязат във вашата територия. Те често се местят в търсене на повече храна. Умеят да изминават големи разстояния. Добри плувци са, така че дори да преградите пътя им с вода, това няма да ги спре. Наводняването на тунелите им също не е гаранция за успех.

Съществуват много „бабини рецепти“, към които хората прибягват в борбата с къртиците. Някои засаждат цветя като еуфобия, алиум, невен или нарцис, чиято миризма ги отблъсква. Други поставят в тунелите натрошени стъкла, лют червен пипер, утайка от кафе и т.н.

Трети пък пръскат с инсектициди, за да убият основния им източник на храна. Това обаче си има своите последствия, защото изтребването на всички насекоми в градината ви може да доведе до нарушение на биоравновесието във вашето малко късче от природата. А и при липса на храна къртиците ще започнат да копаят още по-скоростно и агресивно и ще нанесат още много вреда на почвата ви.

Тези животни също така не понасят миризмата на рициновото масло. В домашни условия можете да си направите спрей от такова масло, сапун и вода в съотношение 3:1:3. Все пак ако искате сигурен ефект, по-добре заложете на някой от препаратите или гранули, които са разработени специално като репелент за къртици.

Истината е, че ако почвата в градината ви е сочна, влажна и богата на насекоми, много трудно ще се отървете от къртиците без помощта на специално разработени капани, гранули, звукови устройства и т.н.

 

Специализирани средства за борба с къртици

 • Капани за къртици. При тяхното използване е важно да проявите търпение и постоянство. Най-ефективно е поставянето на капани през пролетта и есента, когато къртиците са по-активни. Старайте се да залагате капаните след дъжд. През лятото и зимата е по-трудно да засечете къртиците, тъй като по това време на годината те копаят тунелите си по-дълбоко в земята.

Важно е да поставите капаните на правилното място. Къртиците копаят два вида тунели. Едните използват постоянно, а другите прокопават в търсене на храна и след това не ги ползват. За да проверите дали тунелът, в който искате да заложите капана, е обитаем пробвайте да стъпчете с крак и да запушите къртичината. След това наблюдавайте дали в близките няколко дни къртицата ще я изрови отново. Ако това се случи, значи мястото е подходящо за поставяне на капан. Следвайте внимателно инструкциите, за да не се нараните. Хубавото на капаните за къртици е, че те могат да се използват многократно.

 • Гранули или течности против къртици. Това са препарати, които обикновено са натурален продукт, разработен на основата на етерични масла, които с миризмата си отблъскват къртиците. Можете да поръсите с тях градината си или вътре в тунелите им. Имайте предвид, че действието на подобни гранули трае не повече от 2-3 седмици, след което може да се наложи повторно третиране. Освен това дъждовете отслабват ефикасността им, така че ако сте уцелили по-влажен период от годината, може би ще е по-добре да изберете друго средство за борба с тези вредители.

 

 • Електронни уреди за отблъскване на къртици. Те работят на принципа на звуковите вълни. Създават вибрации с променлива сила и времеви интервали. Къртиците, чиито слух е много силно развит, трудно издържат на подобни дразнения и напускат района. Този тип уреди са безвредни за хората, а освен това помагат за прогонване и на сляпо куче. Не са прекалено скъпи и могат да работят месеци наред с един комплект батерии.
Виж още