Начало Пълзящи инсекти Препарати за хлебарки

Препарати за хлебарки

Вижте какви продукти предлагаме за борбата с хлебарки. Унищожаването на хлебарки има своите особености. Макар и да не е "ядрена физика", все пак е един вид занаят. Има своите специфики и трябва да се съобразите с някои неща. Почти винаги опръскването с подходяща отрова за хлебарки е наложително. Повечето препарати са течни концентрати и трябва да се разтворят във вода. Освен на етикета, можете да разчитате и на нашите оператори - задължително ще се свържем с Вас след направена поръчка, за да я потвърдим. Тогава можете също да попитате, каквото Ви интересува. Освен опръскването обаче, понякога се налага да използвате и други методи - например да поставите подходящи капани за хлебарки, които са неотровни и нетоксични. Обикновено те са с някаква примамка и хлебарките влизат в капана, където залепват. Допълнителен плюс е и ниската им цена. Геловете срещу хлебарки са стар и изпитан метод за контрол на неприятните насекоми. При тях препарата е под друга форма и може да се постави на електроуреди например.

 

Филтри
4 продукт(и)
«1»
Страница 1 от 1
«1»

Хлебарките са сред най-често срещаните домашни вредители. Особено трудно е премахването им в помещения, където се приготвя храна и липсва добра хигиена. Освен че са неприятни на външен вид, наличието на големи количества хлебарки в дома води и до специфична неприятна миризма. Тя се отделя чрез секреции от устата им и през жлези, които се намират отстрани на тялото.

Хлебарките са изключително упорити и трудни за премахване насекоми. Те са издръжливи на третиране с химикали и са много бързо подвижни. Освен това са активни целогодишно. Ако искате премахването им да е дълготрайно, ползването на висококачествени отрови за хлебарки е задължително.

Наличието на тези насекоми в дома не е проблем, който може да се подценява. Тъй като те лазят от мръсни участъци към храна и обратно, съществува опасност да пренесат различни патогенни микроби, които да доведат до хранително натравяне и най-различни други болести, например диария, салмонела, дезинтерия и т.н..

За много хора екскрементите на хлебарките могат да бъдат силен алерген и да предизвикат нежелани алергични реакции като запушен нос, кихане и сълзене на очите. Понякога се стига дори до астматични пристъпи, които се характеризират със силна кашлица, затруднено дишане и хрипове.

 

Откъде се появяват

Хлебарките могат да влязат в дома ви по най-различни начини – чрез пазарски торби, канализация, внасяне на дърва за огрев и дори стари мебели. Те лесно намират пукнатини около прозорци, врати и вентилационни шахти. Дори и добре поддържани и чисти домове могат да бъдат нападнати от хлебарки, особено ако става въпрос за жилища в блокове, тъй като там те лесно мигрират между различните апартаменти. Хлебарките влизат в дома ви в търсене на храна, вода и удобни за живеене места. Веднага щом ги намерят, те се размножават изключително бързо и се превръщат в сериозна напаст.

Женските снасят микроскопични, подобни на кафяви зрънца яйца. По-дребните кафяви хлебарки (наричани още немски или Блата Германика) могат да дадат живот на 30-40 нови индивида всеки месец. Черните или т.нар. ориенталски хлебарки (Блата Ориенталика) се размножават малко по-слабо – около 15-20 бр.

За разлика от пчелите, термитите и мравките, този вид насекоми не съжителстват в централизирани колонии. Те обаче се движат в обособени райони, като се ориентират по миризмата на своите изпражнения. Екскрементите им приличат на прашинки черен пипер и лесно могат да бъдат забелязани от ДДД екстерминаторите, занимаващи се с изтребване на хлебарки.                   

Тези насекоми са най-активни през нощта. През светлата част от денонощието  обикновено се крият по различни дупки, пукнатини и други закътани местенца. Хлебарките са всеядни и налитат на всякакви видове човешка храна. Предпочитат най-вече такива, които са богати на скорбяла и захар.

За да се отървете от тези вредители ще ви се наложи да използвате комбинация от техники и да имате ясен план за действие:

 

  1. Почиствайте редовно

Поддръжката на добра хигиена е от съществено значение. Не трябва да се оставят капки разлята течност, трохи или храна на открито. В мивката не бива да има неизмити съдове. Купичките с храна на домашните любимци също трябва да са винаги чисти и без засъхнали по тях остатъци. Почиствайте редовно мазнината по котлоните. Мийте често пода с парцал и препарат. Изхвърляйте ежедневно кошчетата за боклук и премахнете всички купчини хартия, картони или стари вестници. В краен случай поне ги увийте добре в найлонови торби. Хлебарките обожават картонени кутии и вестници, затова в никакъв случай не ги оставяйте да се трупат в дома ви. Отстранете всички течове на тръби и други места, на които се натрупва влага – тези вредители обичат места с висока температура и влажност.

 

  1. Установете къде са местата, на които се крият

За да се изтребят ефективно хлебарките е много важно да проучите къде точно се крият те. Ако не локализирате всички тези зони, то проблемите ви най-вероятно ще продължат. Този вид насекоми обикновено предпочитат тъмни, топли и влажни места, най-вече в кухни и бани. Може да ги намерите най-често в различни процепи около тоалетните чинии, в пространствата под мивките, зад или под хладилника, миялната или печката, както и около кошчетата за боклук.

  1. Предотвратете влизането им

Всички дупки и пукнатини в дома трябва да се запълнят. На прозорците могат да се монтират комарници, а под вратите да се сложат четки, които да попречат на хлебарките да минават отдолу. Пукнатините около водопроводните тръби и канализацията също трябва да са добре запълнени с монтажна пяна или друг вид уплътнители.

  1. Използвайте висококачествени препарати и примамки

Доброто почистване на дома е важно, но само то едва ли ще ви помогне да се справите с проблема. Тъжната истина е, че рано или късно сблъсъкът ви с нашествие от такива гадинки е почти неизбежен. Затова в повечето случаи е необходима и употребата на различни препарати против хлебарки.              

На пазара съществуват много видове инсектициди и средства за борба с този вид насекоми. В онлайн магазина на Молекулите можете да намерите отлична селекция от такива препарати. Най-често те са под формата на течности, гелове или аерозолни спрейове. Има и такива, които представляват ядливи примамки или капани с атрактанти. В помещения, където пръскането с инсектициди е противопоказно (например библиотеки, музеи, компютърни зали и т.н.), може да се използват специални димки, чиито дим лесно влиза във всякакви процепи, пукнатини и трудно достъпни скривалища. 

Най-често използваните активни вещества в препаратите срещу хлебарки са: циперметрин, пиперонил бутоксид, имидаклоприд, цифенотрин, ламбда-цихалотрин и др. Изключително важно е преди употребата им да прочетете внимателно всички придружаващи ги инструкции. Това ще ви помогне да постигнете възможно най-добри резултати и същевременно да предпазите здравето си. Преди да третирате дома си с каквито и да е препарати за унищожаване на хлебарки, задължително приберете всичката храна и напитки, за да не ги замърсите по някакъв начин с инсектицида.

Спрейове против хлебарки

Ако използвате аерозоли, напръскайте добре всички райони, в които обичат да се крият вредителите. Избягвайте да пръскате стени, подове и плотове, тъй като те прекарват изключително малко време на подобни открити места. Дори и да преминат по тях, няма да се задържат достатъчно дълго, така че да абсорбират смъртоносна доза от отровата.

Капани и примамки

Примамките за хлебарки са много лесни и удобни за употреба в домашни условия. Те съдържат бавно действащи инсектициди, комбинирани с атрактанти, които да привличат този вид насекоми. Хлебарките ги поглъщат и след време умират. Тези примамки най-често са под формата на гелове, кубчета, листове с лепило и др.

Ключът за успех при употребата на този вид средства за борба с вредителите е поставянето им на правилното място. Геловете против хлебарки, които се нанасят с помощта на специална спринцовка, са много удобни за употреба. Те позволяват да се поставят множество точици гел с големината на грахово зърно, като се инжектират в труднодостъпни места като пукнатини и дупки, ъгли и т.н. Хлебарките не са привлечени от атрактантите на голямо разстояние. Те попадат на тях, вървейки по обичайния си път. Затова колкото повече точици гел наслагате по ъглите, толкова по-голяма е вероятността вредителите да попаднат на тях, да ги изядат и така да бъдат изтребени.

При консумирането на такъв тип примамки хлебарките не умират веднага. Тяхното действие е бавно, което се прави умишлено, за да могат заразените с инсектицида насекоми да се върнат в гнездата си и потенциално да заразят и останалите индивиди. Веднъж щом хлебарка е намерила и консумирала примамка с атрактант, тя обикновено умира за около 1-3 дни, като междувременно заразява останалите. Това се случва когато те изядат трупа ѝ или нейните изпражнения.

Професионална ДДД обработка

Ако въпреки усилията си и ползването на различни препарати срещу хлебарки не успявате да отървете дома си от тях, най-доброто решение е да повикате ДДД специалисти, които да ви помогнат в борбата с тези неприятни гадинки. Така ще сте сигурни, че проблемът ви е решен веднъж за винаги и досадните хлебарки скоро няма да се върнат при вас.

Екипът на Молекулите има дългогодишен опит, натрупан по време на над 30 000 обработки срещу хлебарки и всякакви други вредители. Фирмата е регистрирана в МЗ и РИОКОЗ и работи само с разрешени и одобрени от тях препарати и инсектициди. Нашите специалисти бързо и ефикасно ще премахнат проблема ви с хлебарките, като извършат посещение в най-удобното за вас време. 2

Виж още

Най-продавани