Начало Пълзящи инсекти Препарати за дървеници

Препарати за дървеници

През последните години дървениците станаха популярни в България. Може да се каже, че вече могат да се срещнат в цялата страна. Дървениците са може би най-трудния за унищожаване вредител. Не толкова, защото не умират от препаратите. По-скоро стоят скрити и излизат само, когато са гладни. Какъвто и препарат за дървеници да изберете от Молекулите, планирайте да имате за поне няколко обработки. При всяка поръчка за дървеници можем да изратим и малък Наръчник къде и как да третирате. В случай, че не се справяте сами с проблема с дървениците, можете да ни потърсите и да изпратим наш екип дезинфектори.

Филтри
2 продукт(и)
«1»
Страница 1 от 1
«1»

 

Дървениците са дребни, червеникаво-кафяви буболечки, които се хранят с човешка и животинска кръв. Те нямат криле и не летят, но за сметка на това пък се движат доста бързо. Дървениците са по-големи от бълхите – възрастните екземпляри достигат големината на ябълкова семка. Те се крият в пукнатините на мебелите, матрачните пружини или други тайни местенца в спалнята и излизат да се хранят само когато гостоприемникът им спи.

Дървениците се срещат най-вече на места, където има струпване на много хора и обитателите на помещенията често се сменят: блокове, общежития, приюти за бездомници, казарми, хотели, круизни кораби, влакове със спални вагони, бежански лагери и др. Те се прехвърлят от едно място на друго като се вмъкват между дрехи, куфари, стари мебели, кутии и т.н. Ако наскоро сте пътували и сте отседнали на място, нападнато от дървеници, то е много вероятно да ги пренесете вкъщи заедно с багажа. Те могат да се промъкнат в дома ви и пристигайки от съседни апартаменти. Така че ако имате нашествие на дървеници и скоро не сте пътували, то най-вероятно и съседите ви страдат от същия проблем.

Дървениците са доста умни насекоми и освен това се размножават бързо. Те умеят да се крият много добре и могат да издържат дълго време без храна. Много е вероятно да минат месеци, преди да усетите, че домът ви е нападнат от дървеници. Освен това яйцата им са супер устойчиви на всякакъв вид третиране – химично или друго. Ето защо борбата с този вид вредители е доста тежка и в повечето случаи наистина изисква намесата на професионални екстерминатори. Препоръчваме ви да не се опитвате да се справяте с тях сами. Много е вероятно да влошите положението, като вместо да ги изтребите до крак, само да ги направите още по-резистентни към инсектицидите.

Какво представляват ухапванията от дървеници

Те най-често имат следните характеристики:

  • Зачервяване, което често има тъмночервена точка в средата;
  • Сърбеж и парещо усещане;
  • Появяват се най-често по лицето, врата и ръцете и не са единични, а по няколко броя, намиращи в близост един до друг;
  • В редки случаи могат да предизвикат алергична реакция и анафилактичен шок. Понякога могат да причинят и бактериална инфекция. За да намалите риска от инфектиране, измийте добре кожата със сапун и се постарайте да не разчесвате ухапванията.

Дървениците не се хранят всяка вечер. Може да минат дни и дори седмици, преди да забележите нови ухапвания. За да облекчите сърбежа, можете да ги наложите със студена кърпа или торбичка с лед. Смес от хлебна сода и няколко капки вода също върши работа.

 

Как да предпазим дома си от дървеници

  • Избягвайте да купувате вещи и мебели втора употреба. Ако все пак държите на това, преди да ги внесете в дома си им направете щателна проверка.
  • Бъдете бдителни по време на престоя си в хотели, болници, общежития и т.н. Огледайте внимателно матрака, за да проверите за следи от изпражнения на дървеници. Не оставяйте куфарите си на пода – вместо това по-добре ги поставете върху някоя маса или шкаф.
  • Стойте далеч от птици и прилепи. Техните гнезда също са любимо местенце на дървениците, така че се уверете, че в близост до дома ви няма такива.
  • Използвайте калъфи за матраци, които се закопчават плътно. Така ще попречите на дървениците да достигнат до едно от любимите си скривалища – матрачните пружини. Избирайте калъфи в светли цветове – по този начин по-лесно ще се забелязват евентуални следи от дървеници. Редовно проверявайте за дупки или разхлабени шевове.
  • Не трупайте в спалнята си прекалено много мебели, купчини с книги и списания, дрехи по земята и т.н. Те осигуряват перфектно място за криене на дървениците.
  • Почиствайте често с прахосмукачка. Това е особено важно в случаите, когато сте се върнали от пътуване или сте ходили на гости с преспиване. Така ще имате шанс да засмучете с прахосмукачката евентуални „гости“, които сте донесли с багажа си.

 

Какво да правим, ако жилището ни е нападнато от дървеници

Стъпка 1: Установете кои са зоните в дома ви, където може да се крият те. Потърсете сами или най-добре извикайте опитен ДДД специалист. Дървениците са изключително умели в криенето и са много трудни за забелязване. В някои държави екстерминаторите дори използват специално тренирани кучета, които са обучени да ги откриват по миризмата им.

Малките, продълговати тела на тези насекоми им позволяват да се промъкват през всякакви труднодостъпни места – разхлабени шевове на матрака, гънките на одеяла и завеси, пукнатини в рамката на леглото, възглавници, панти, електрически контакти, под разлепени тапети, картини, плакати на стената и др.. Огледайте всички тези пролуки внимателно с помощта на фенерче и лупа. Ако забележите малки тъмни точки (изпражнения на дървеници) или пък микроскопични бледо жълти яйца и обвивки от какавиди, това е сигурен знак, че е време да се консултирате с професионални ДДД екстерминатори. Червени петънца по чаршафа също са сигнал за нашествие – те възникват в следствие на премазани буболечки, които неволно сте смачкали, докато се въртите в съня си.

Стъпка 2: За да се отървете от дървениците, без значение дали ще действате сами или ще извикате на помощ професионалисти в борбата с вредителите, първо започнете с обстойно почистване с помощта на прахосмукачка. Осмучете не само пода, но и леглото, мебелите и всички останали повърхности в спалнята. Изпразнете торбата от прахосмукачката някъде извън къщата. Хубаво е да ползвате и парочистачка.

Изперете всички чаршафи, пердета, възглавници и килими на възможно най-висока температура (дървениците умират на температура над 46оС). Всичко, което не може да се изпере, ви препоръчваме да увиете в найлонови торби и да го складирате запечатано поне няколко месеца, докато сте сигурни, че всички буболечки са измрели. Ако е нещо дребно, можете да го сложите във фризера, където да го държите поне 4 дена. Ако не можете да дезинфекцирате дадена мебел, изхвърлете я. Но се погрижете преди това да я обозначите с надпис „дървеници“, за да не би някой да я намери и да се изкуши да я занесе в дома си.

Стъпка 3: Изнесете от стаята всички книги, дрехи или други вещи, в които могат да се скрият дървеници. Изхвърлете всичко, което не може да бъде добре изпрано и дезинфекцирано. Или поне приложете трика със запечатването в найлон. Не местете предметите от заразената стая в друга – така само ще преселите дървениците и в нея.

Запушете всички дупки в стените. Залепете тапетите, които са започнали да се отлепват. Отдалечете леглото си на една педя от стената, така че на дървениците да им е по-трудно да полазят до него. Хубаво е да купите калъф за матрак и да го поставите върху вашия. Закопчайте го добре и се уверете, че никъде няма разхлабени шевове. Дървениците, които са хванати вътре, ще измрат от глад след известно време.

Стъпка 4: Напръскайте с подходящ инсектицид. Препарати от типа на Айкън, Фовал, Цитрал Форте, Фикам и К-Отрин ще свършат работа. Задължително четете и спазвайте стриктно инструкциите за употреба.

Стъпка 5: проверете дали усилията ви са се увенчали с успех. Има специални капани за дървеници, които можете да разложите в близост до краката на леглото или местата, на които обичат да се крият и да проследите дали нещо ще се хване в него.

 

И все пак най-лесният начин да се отървете от дървениците в дома си е да се доверите на професионалисти. Задължително търсете фирма с опит, ясна стратегия при борбата с вредителите и добра репутация. Екипът на Молекулите е на ваше разположение по всяко време – обадете ни се!

Виж още

Най-продавани