Начало Пълзящи инсекти Препарати за бълхи

Препарати за бълхи

Бълхите могат да бъдат труден противник, а в други случаи точно обратното. Унищожаването на бълхите зависи най-вече от това къде е проблема и има ли "постоянен внос" на нови бълхи. Би било много непрятно Вие да пръскате за бълхи, да ги убивате, след 7 дни да повторите заради поколението и някаква остатъчна популация, да унищожите и тези бълхи и след два дни да дойдат нови. За борбата с бълхи най-често се извършва пръскане. Почти винаги се налагат две обработки през седем - осем дни. По-рядко се налага и трета. Но най-важното си остава да разберете как са дошли бълхите. Трябва да ограничите това. Иначе самото унищожаване е лесно - опръскайте с подходящ препарат от категорията Бълхи и повторете след седмица. В случай на нужда потърсете нашите оператори и ще помогнем - по телефон, мейл, чат или на място в Молекулите.

Филтри
3 продукт(и)
«1»
Страница 1 от 1
«1»

 

Бълхите са едни от най-досадните насекоми, с които някога може да ви се наложи да се разправяте. Веднъж щом нападнат дома ви, ще се окаже доста трудно да се отървете завинаги от тях. Борбата с бълхите отнема време и сериозни усилия.

Какво представляват бълхите

Те са ектопаразитни насекоми. Това означава, че не влизат вътре в организма на бозайника, от който паразитират, а се намират по кожата му и смучат кръв. По света се срещат над 2500 различни вида бълхи. В повечето случаи те предпочитат да се хранят от четириноги бозайници като кучета и котки, вместо от хора. Въпреки това, ако вашият домашен любимец прихване бълхи, има много голяма вероятност в последствие те да населят целия ви дом и да започнат да пият кръв и от вас.

Тези насекоми са с големина около 2-3 мм, така че лесно могат да бъдат забелязани дори с невъоръжено око. Имат добре развити крака, които им позволяват да скачат на разстояние над 30 см. Бълхите са известни като „акробатите“ сред вредителите.

Жизненият им цикъл се състои от 4 стадия: яйце, ларва, какавида и имаго (зрелият индивид). Преди да почнат да снасят яйца трябва първо да са се нахранили с кръв. Женската бълха има сособността ежедневно да поглъща количество кръв, което е 15 пъти по-голямо от собственото ѝ тегло. В продължение на целия си живот тя снася общо около 1500 яйца. Те няма как да се закрепят към козината на гостоприемника, затова обикновено падат по земята или меката мебел и след време от тях се излюпва ларва. Тя се храни с прах, детрит и животински протеини, идващи от излющени кожни клетки. Освен това ларвата консумира и екскрементите на възрастните бълхи, които съдържат засъхнала кръв. След като тя се развие напълно, си изплита пашкул. Така вече оформеният възрастен индивид се спотайва в него докато усети вибрациите, предизвикани от движението на животни или хора. Бълхите имат и способността да усещат промени в атмосферното налягане, топлина, шум и дори въглеродния диоксид, издишван от потенциалните гостоприемници. След като засекат някой от гореизброените сигнали, те разкъсват пашкула и скачат върху своята жертва.

Бълхите имат доста твърд екзоскелет и са много трудни за смачкване. Краката им са така устроени, че лесно се закрепват към всичко, а хватката им е толкова здрава, че трудно можете да ги отскубнете. Тялото им е странично сплеснато, което им позволява да се движат по-удобно из козината на животните.

Продължителността на живота на бълхите зависи от много фактори, но най-вече от условията на околната среда. Те виреят най-добре в топъл климат с висока влажност. Ако се намират на такова място, бълхите имат жизнен цикъл от 18 до 21 дена. Ако климатът не е подходящ и наблизо няма гостоприемник, от който да се хранят, ларвите им могат да останат във вегетативно състояние месеци наред.

Бълхите (във всичките си етапи на развитие) умират ако температурата падне под -1°C за повече от 5 дни. Вътре в домовете ни обаче стойностите не са толкова ниски, дори и през най-лютата зима, така че е напълно възможно да имате нашествие от бълхи и през по-студените месеци. Затова е важно да се извършва целогодишна превенция, особено ако отглеждате домашни любимци.

 

Как изглеждат ухапванията от бълхи

Те обикновено представляват малки, кръгли зачервявания по кожата. Сърбят страшно много и най-често можете да ги забележите по ръцете и краката си. За разлика от ухапванията от комари, които обикновено са единични, тези от бълхи са на групи от по няколко.

 

Защо бълхите са опасни

Ухапванията от тези насекоми могат да причинят доста силни раздразнения на хората с чувствителна кожа. Но всъщност по-сериозният проблем са инфекциите, които често възникват в следствие на постоянното чесане, предизвикано от силния сърбеж. Това важи в голяма степен и за домашните любимци. Те, за разлика от нас, няма как да се контролират и да не се чешат.

Друг малко известен факт е, че ухапванията от бълхи могат да утежнят респираторните заболявания от типа на астма, алергии и т.н.

Ако вашият домашен любимец страда от бълхи, това би му създало сериозен дискомфорт. Освен това той може да получи алергична реакция, причинена от слюнката им. Ако тези насекоми се хранят прекалено дълго време от кръвта му, той може дори да получи анемия, макар че такива случаи са сравнително редки.

Чрез ухапванията си бълхите могат да предават и заразни болести. По време на Втората Световна Война японците дори се опитали да използват тези насекоми, заразени с бактерията Yersinia pestis, като биологично оръжие. Тази бактерия е причинител на чума и Япония пуснала заразени с нея бълхи на територията на Китай. Епидемията, възникнала в следствие на това отнела животите на над 20 000 човека.

Ларвите на този вид насекоми могат да се заразят и с яйца на различни видове тении. Възможно е вашият домашен любимец да погълне заразена бълха докато се почиства. Така той ще стане жертва и на чревни паразити. Бълхите могат да предават и други опасни болести, например миксоматоза, която е много опасна за зайците.

Как да разберете дали в дома ви има бълхи

Ето кои са признаците, за които трябва да следите:

  • Домашните ви любимци постоянно се чешат, ближат или пощят със зъби. По тялото им може дори да се образуват плешиви петънца или участъци със загрубяла кожа (най-често около ушите).

 

  • По козината им се забелязват екскременти от бълхи. При животните със светъл косъм се виждат по-лесно – приличат на ситно смлян черен пипер. Ако вашият домашен любимец е с тъмен цвят, можете да го срешите с гъста четка върху бял чаршаф и да видите какво ще изпадне върху него. Ако все още не сте сигурни, изтърсете черните точици върху бяла хартия, обилно напоена с вода и наблюдавайте дали те ще придобият червен цвят. Това е сигурен знак, че става въпрос за екскременти на бълхи.

 

  • По кожата си намирате следи от зачервени ухапвания, най-често по глезените и прасците. Ако сте гушкали или галили домашния си любимец, подобни белези може да се появят и по ръцете.

 

Разбира се най-очевидният начин да разберете, че домът ви е нападнат от бълхи е като ги видите да скачат по канапета, килими, легла и възглавници в търсене на нов гостоприемник.

 

Как да се справите с нашествие от бълхи в дома

  1. Обезпаразитете домашните любимци. Най-добре е да се свържете с ветеринар и да се консултирате с него как да го направите, без това да застраши здравето им.

 

  1. Почистете пода. Изтребването само на зрелите бълхи няма да ви помогне. Необходимо е да се помисли за яйцата, ларвите и какавидите им. Обстойното почистване с прахосмукачка ще ви помогне да съберете част от тях, както и екскрементите на бълхите, като по този начин ще лишите ларвите от храна и те няма да могат да се развият. Освен това вибрациите на прахосмукачката стимулират какавидите да излязат от пашкула си преждевременно. Тази защитна обвивка е устойчива на инсектициди, така че това е от съществено значение. Докато осмуквате килима с прахосмукачка неговите власинки се надигат нагоре и това спомага проникването на инсектицида възможно най-дълбоко. След като приключите задължително изпразнете торбата на прахосмукачката някъде извън дома.

 

  1. Почистете мебелите. Освен по пода, яйцата на бълхите могат да попаднат и по дивани, фотьойли, матраци и възглавници. Изперете на висока температура всички легла и одеяла на домашните любимци. Трябва да правите това всяка седмица в продължение на поне месец, за да сте сигурни, че сте унищожили всички ларви, които се спотайват там.

 

  1. Напръскайте с подходящ инсектицид. Обработката с инсектициди е последната и най-важна стъпка при борбата с този тип вредители. Изведете всички домашни любимци от дома и покрийте добре аквариумите, ако имате такива. Не оставяйте на открито купи с храна и вода. Спазвайте внимателно всички инструкции, описани на опаковката.

 

Как да се справим с нашествие на бълхи в градината


Ако във вашия двор има много сенчести места, избуяли храсти и треви, както и местенца, на които бездомни котки или дребни диви животни се крият, то той е идеалната среда за живот на бълхите.

Най-лесният начин да проверите дали в градината ви има подобно нашествие е да обуете дълги бели чорапи и да се разходите бавно из по-закътаните ѝ места. Фокусирайте се върху зоните с най-гъста растителност и по-голяма сянка. Бълхите ще наскачат по краката ви и лесно ще ги забележите, заради контраста с белите чорапи.

За да направите градината си по-неприветливо място за тях, е добре да окосите тревата и храсталаците и да окастрите клоните да дърветата, за да пропускат повече слънчева светлина. Дръжте кофите за боклук покрити с капаци и не оставяйте храна на открито. Тя привлича бездомни животни, които са най-честите преносители на бълхи. Напръскайте с подходящ инсектицид или извикайте ДДД екстерминаторите на Молекулите, за да сте сигурни, че обработката на двора е извършена по най-правилния начин. Хубаво е при пръскане с препарати против бълхи къщата и градината да се обработват в един и същи ден. Домашните любимци също трябва да се третират с необходимите обезпаразитяващи препарати и репеленти.

 

Кои са най-ефикасните препарати за изтребване на бълхи

  • Инсектициди. Те най-често са под формата на течност или прах, които се разреждат с голямо количество вода и се пръскат с помощта на ръчни, гръбни или моторни пръскачки. При повечето от тях активните съставки са микрокапсуловани и имат удължено действие в рамките на няколко месеца. Такъв е например швейцарският Айкън. Други популярни препарати за изтребване на бълхи са Бандит, Цитрол Форте и Фовал. Винаги когато ползвате такива средства преглеждайте внимателно етикета и следвайте всички инструкции за безопасност!

 

  • Капани за бълхи – Те обикновено представляват картончета, намазани с лепило, върху които насекомите полепват. Този метод обаче няма да ви спаси от бълхите. Може само да ви помогне да засечете има ли такива в дома ви и дали са много.

 

  • Димки за насекоми – те също невинаги са най-удачният избор, защото „пушекът“, които излиза от тях лети предимно нагоре и едва ли ще достигне всички скришни местенца, на които тези паразити се крият.

 

Повечето препарати против бълхи са сравнително евтини. Ключовото при тях обаче е да знаете как и къде точно да ги нанесете. За разлика от човек, който досега не се е сблъсквал с подобно нещо, професионалните екстерминатори знаят точно къде и колко инсектицид да се нанесе, за да може той да си свърши работата най-ефективно.

Екипът на Молекулите е на ваше разположение – извършваме консултации и обработка срещу вредители по всяко време. Инсектицидите, с които работим, са сред най-добрите на пазара, сътрудничим си директно с вносители и производители, а нашите ДДД специалисти са отлично обучени и ще ви помогнат ефективно да се отървете от всякакви насекоми, гризачи и други вредители.

Виж още