Начало Други вредители Отрова за гризачи

Отрова за гризачи

Наличието на плъхове в дома или офиса не е нещо, което може да се пренебрегне. Необходимо е бързо да се вземат мерки, ако не искате нещата да се усложнят и да излязат извън контрол. Бременността при пъховете трае едва 21-23 дена, като един женски плъх ражда от 5 до 10 малки плъхчета. Скоростта, с която тези гризачи се размножават е впечатляваща.

Филтри
22 продукт(и)
«1 2»
Страница 1 от 2
«1 2»

 

Наличието на плъхове в дома или офиса не е нещо, което може да се пренебрегне. Необходимо е бързо да се вземат мерки, ако не искате нещата да се усложнят и да излязат извън контрол. Бременността при пъховете трае едва 21-23 дена, като един женски плъх ражда от 5 до 10 малки плъхчета. Скоростта, с която тези гризачи се размножават е впечатляваща.

Освен многобройните зарази, които пренасят, плъховете могат да прегризат някой електрически кабел и да предизвикат пожар. Ето кои са знаците, по които можете да разберете, че сте нападнати от тези гризачи:

 • Миши изпражнения – те са тъмнокафяви на цвят и имат заострена, вретеновидна форма. Плъховете отделят до 40 такива топченца всяка нощ. Екскрементите им обикновено са концентрирани на едно място, тъй като те обичат да имат обособена зона за „тоалетна“ за разлика от мишките, които оставят изпражнения навсякъде.
 • Петна – плъховете имат лошо зрение. Поради това те обикновено се придвижват по едни и същи установени маршрути, в близост до первази и стени. Мазнината и мръсотията по козината им може да остави петна на местата, където са се отърквали.
 • Изгризани кабели, мебели, картонени кутии, изолации и т.н.
 • Дупки – плъховете умело изгризват дупки, където да се крият, складират храна или отглеждат малките си. Те могат да скачат нависоко, така че не оглеждайте само по пода, а и на височина до 1,20м.
 • Гнезда на плъхове – тези гризачи имат навика да късат на ситно всякакви материали, каквито докопат (например картон, дунапрен и др.) като ги примъкват и използват за оформянето на гнездо.
 • Следи от стъпки – плъховете оставят следи когато преминават през места, на които е натрупан прах или мръсотия. Може да прибегнете до следната хитрост: поръсете пода с брашно или талк и на сутринта проверете дали няма да забележите следи от миши лапички.

 

Къде се крият най-често:

 • Тавански помещения - плъховете обикновено са добри катерачи и често можете да ги намерите в тавански помещения. Ще забележите следи от гризане по кабели, стари книги и други съхранявани там вещи.
 • Кухни и перални помещения – огледайте внимателно зад шкафове и електрически уреди.
 • Труднодостъпни места – окачени тавани, вътре в стените или в пода на къщата. Прегледайте краищата на подовата настилка за следи от гризане и ровене.
 • Бараки, навеси и гаражи.
 • Контейнери за компостиране – те привличат плъховете, защото са топли и в тях има храна.
 • Канализация – вижте дали всички канализационни решетки са добре поставени, както и капаците на отдушниците в баните.  

Гризачите, за разлика от насекомите са много хитри и прогонването им никак не е лесна задача. Необходим е индивидуален подход и комбиниране на различни методи за борба и превенция. Първата стъпка е да се попречи на плъховете да влизат в жилището ви и да ограничите достъпа им до храна и вода:

 • Направете зоната около дома си възможно най-малко интересна за тях – дръжте контейнерите за боклук покрити, не оставяйте навън храна за кучета, котки и птици.
 • Попречете им да влизат свободно в жилището - запушете всички процепи и пукнатини и сложете мрежи на вратите и прозорците. Всички дупки с големина над 50 мм са потенциална точка за достъп – младите плъхове могат да се проврат дори през такива микроскопични процепи. Някои хора дори добавят натрошени стъкла към сместа за запълване, защото това би отказало гризачите от опити повторно да изгризат вече запълнената цепнатина. Слагането на парченце ламарина или някакъв друг вид метален капак също е вариант. Продават се и специални мрежички от неръждаема стомана, които могат да се сложат върху дупките и да се запечатат с бетон.
 • Не оставяйте вътре в дома си непокрити чинии с ядене, неизмити съдове, трохи, отворени кошчета за боклук и т.н. Складирайте храната на домашните си любимци в добре затворени кутии с плътно прилепващи капаци.
 • Насърчавайте естествените врагове на гризачите – ако живеете в къща на село, можете да монтирате на дърветата в двора си гнезда за сови, които се хранят с плъхове и са техен естествен враг. Кучетата от породата Джак Ръсел териер и подобните на тях също обожават да ловят гризачи.
 • Ограничете достъпа им до вода - плъховете имат нужда от нея. Затова е добре да отстраните всякакви течове в жилището си. За разлика от мишките, плъховете не могат да издържат дълго време без вода. Те пият само от 15 до 60 мл дневно, но не могат да изкарат дълго без нея.
 • Обезопасете банята - плъховете са добри плувци, така че не е изключено да влязат и през водопроводната мрежа. Има документирани дори случаи, в които успяват да преплуват през U-образната тръба на тоалетната чиния и излизат през нея. Затова ако в дома ви има нашествие на такива вредители и сте сигурни, че сте изолирали всички останали дупки, то не е зле да държите и капака на тоалетната чиния затворен.

Какви са най-често използваните средства за борба с плъховете:

 1. Капани с лепило. Те се считат за не особено хуманен начин за разправа с гризачите, но за сметка на това пък не съдържат отрови, които са потенциална опасност за малките деца и домашните любимци. За да привлечете плъховете към капана с лепило сложете в средата му примамка. Може да използвате семки, царевица, кашкавал, бекон, шоколад, фъстъци с черупките, фъстъчено масло, ябълки, домати и дори картофи. Ако смятате, че плъхове, които са ви нападнали, са прекалено големи и обикновен капан няма да е достатъчен, за да стъпят на него и с четирите си лапи, ние имаме подходящото решение. В онлайн магазина на Молекулите можете да си закупите специална тубичка с лепило, което да разнесете върху направени от вас достатъчно големи плоскости.
 2. Електрически ултразвукови уреди за борба с гризачите. Честотите, които излъчват те влияят на нервната система на плъховете. Това нарушава жизнените им функции и предизвиква паника, което в крайна сметка ги принуждава да напуснат района. Този тип устройства обаче са най-подходящи за употреба в гаражи, бараки, килери, мазета, тавани и други помещения, в които хората не прекарват много време. Освен високочестотните звукови вълни, които ние не можем да чуем, този тип уреди обикновено излъчват и втори сигнал, който вече е чуваем от хората. Комбинацията на двата звука пречи на гризачите да привикнат към тях. „Бонусът“ на този вид устройства е, че освен плъхове, те прогонват и различни видове насекоми като мравки, дървеници, хлебарки и паяци.

 

 1. Отрова за плъхове (родентицид). Тя за съжаление е опасна не само за гризачите, но и за хората, както и за домашните любимци. Някои отрови за мишки са вредни не само при поглъщане, но и дори само при пипане или вдишване. Когато боравите с тях винаги ползвайте предпазни ръкавици, за да нямат пряк контакт с кожата ви. Четете внимателно етикетите и спазвайте стриктно инструкциите за употреба и безопасност. Поставете я на места, на които децата и домашните любимци няма да имат достъп. Добре е да закупите специални дератизационни кутии, в които да поставите отровата, защото така ще сте сигурни, че само гризачите ще успеят да стигнат до нея. Използването на отрови за мишки трябва да се прави много внимателно – ако плъх пропълзи на труднодостъпно място и умре там, то миризмата от разлагащото се тяло би била адски неприятна и почти невъзможна за премахване. Има и по-съвременни родентициди, като например „Мумия“ и „Вертокс“, които са така разработени, че карат гризачите да излязат на открито и на въздух, като по този начин се намалява шансът да умрат вътре в дома ви и да се вмиришат. Съвременните отрови също така често съдържат и флуоресцентни пигменти, които помагат в последствие пътят на гризачите да се проследи с помощта на ултравиолетова лампа.

Какво да правите, в случай че някой член на домакинството ви погълне отрова за плъхове:

 • Почистете веднага устата и дайте малко количество вода или прясно мляко.
 • Незабавно позвънете на телефон 112, за да ви дадат инструкции и да изпратят линейка, ако е необходимо.
 • Дръжте под ръка опаковката или етикета на отровата, за да можете да го покажете на медицинските лица.

Имайте предвид, че симптомите на отравяне може да не се появят веднага и ако не хванете детето или домашният любимец в момента на поглъщането ѝ, ще ви е трудно да разберете какво се е случило. Ето кои са най-често срещаните признаци на натравяне с отрова за плъхове:

 • Кървене на венците
 • Кръв в урината
 • Диария
 • Кръвотечение от носа
 • Затруднения в дишането
 • Гърчове
 • Отпадналост и сънливост
 • Кръвонасядания
 • Вътрешни кръвоизливи

За да сведете до минимум вероятността за подобни проблеми, най-добре е да се свържете с нас и да направите консултация с нашите ДДД специалисти. Ние можем да извършим професионална дератизация на дома или фирмения ви обект и да ви отървем от тази напаст по възможно най-безопасния за вас начин. Сблъскваме се ежедневно с нашествия от гризачи, хлебарки и други вредители и имаме дългогодишен опит в тази сфера. Работим само с най-добрите примамки и отрови за плъхове – сътрудничим си директно с производители и вносители, а вече произвеждаме и собствена марка отрова за мишки със завидно качество и на много добра цена.

Екипът на Молекулите работи денонощно и извършва посещения винаги в най-удобното за вас време. Обслужваме обектите бързо и професионално, защото разполагаме с необходимите знания, умения и опит, както и с едни от най-ефикасните средства и препарати за борба с вредители.

Виж още