Количка

0 артикула
 • Начало +
 • |
 • Оглед +
 • |
 • |
 • За нас +
 • |
 • Контакти +
 • |
Вижте всички истории

Хлебарките – любим деликатес или ужасяващо създание

деликатес хлебарки

 

Имате ли спомен за първия ви сблъсък с хлебарка? Какво е чувството, което ви обзема, когато само споменете тези насекоми?

 

За мен отговорът е твърде неприятен.

 

Бях на около четири години и седях в коридора дома ни, играейки си с някакво камионче. Вратата на банята се отвори и майка ми излезе от банята, намятайки си пухкава розова хавлия. За части от секундата забелязах тъмна, движеща се точка на този чист, пухкав, розов материал. Това е хлебарка. Майка ми загърна тялото си с хавлията, а гадното насекомо веднага я налази по нежната кожа. Чуха се викове, крясъци, хавлията излетя на земята, хлебарката също. Аз се разплаках и не занех какво да правя. После всичко утихна.

 

Наскоро попитах майка ми за този случай, а тя нямаше представа за какво говоря. Дали е някакъв сън или просто тя вече се беше срещала с толкова много хлебарки, че беше забравила за тази, не знам. Неприязънта, обаче, беше факт.

 

Оказва се, че от тази напаст няма отърване (вижте как да унищожите хлебарките с професионална ддд фирма). Още в дълбока древност хората се мъчили да унищожат хлебарките, но, явно не са успели. Древните египтяни правели специални магии, молели се на бог да прогони хлебарките. В древния Рим Плиний Стари пише за "отвратителния" характер на тези насекоми, а Джон Смит от Джеймстаун се оплаква от "недобре ароматизирания тор" на хлебарките, който бързо се установил в целия Нов свят. До ХІХ век, шепата хлебарки, които са оцелели, са постигнали до голяма степен глобално господство.

 

За да не звучим толкова отчаяно и зловещо, когато говорим за тези насекоми, ще разгледаме отношенията хора – хлебарки от позицията на самите хлебарки. Редно е да чуем и тяхната гледна точка!

 

Едва ли сте се замисляли какво можем да чуем, ако имаме възможността да присъстваме на среща между две хлебарки сестри, които са отраснали в различни краища на света, но това със сигурност ще е любопитно.

 

Ето и съсвсем пресен случай!

 

На Коледа се събрахме цялото семейство. Дойде и сестра ми, която преди 2 години бе заминала за Тайланд. С нея се върнала и родената в дома ни хлебарка Иист. Тя била доста по-любопитна от останалите си братя и сестри и намерила чудесно място в куфара на сестра ми. Така се преселила с нея в Тайланд. Щом усетила, че „транспортната й чанта“ пак се приготвя, се шмугнала веднага и ето я отново тук, да прекара празниците със своето семейство.

 

Иист побързала да намери леговището на майка си. Не всички я познали. За толкова години се били появили още хиляди братя и сестри. Сесйтра й Уест, обаче я познала и била безкрайно щастлива да сподели как добре си живее.

 

Уест настанила гостенката на удобно място и я уверила, че е в пълна безопасност. В този дом халебарките били истинските господари. Уест разказала накратко с какво се занимава ежедневно. Похвалила се, че семейството е постигнало някои добри резултати. Намерили са леговище на гризачи, които добре се грижат за прехраната си, хапват си от тях, после си дояждат от човешката кухня и даже наскоро един от човеците трябвало да лежи в болница. Предполагала, че е защото не се е нахранил достатъчно и затова следващия път повърнала част от храната си в чинията му. Иначе се разбирали добре. Хората не смеели да ходят нощем в кухнята и почти не ги избивали с чехъл и дори не ги пръскали със смъртоносни препарати срещу хлебарки. Били като истинско задружно семейство.

 

Иист слушала и завиждала. Съжалявала хиляди пъти за преселението си. Определено стъписала с разказа си за живота си вТайланд. Оказало се, че местното население смятало хлебарките за уникален дликатес и се налагало да се крие непрекъснато, за да не бъде сготвена. Просто било въпрос на голям късмет, че още е жива. Дори се замислила дали няма да е по-добре да си остане у дома и да пропусне пътуването.

 

Така би изглеждала една нормална среща между хлебарка, която живее в западната част на света и сестра й, жителка на източните страни. Истината е, че хлебарките не са по-вредни от комарите и гризачите, защото не хапят хората и нямат достъп до кръв, но могат да са неволни преностители на салмонелоза, коремен тиф, холера, гастроентерит, дизентерия, проказа, чума.

 

Хлебарките могат да предизвикат астма и други алергии, както и разпространението на Ешерихия Коли, Стафилококи и Стрептококи.

 

Сигурно си спомняте ужасяващата сцена от фима „Индияна Джонс и храмът на обрчениете“, когато бяха сервирани препълнени подноси с огромни хлебарки. Това се случва и днес. Хлебарките в източните държави са истински деликатес, но се подлагат на предварителна специална обработка, която унищожава всички бактерии в тялото на насекомото. Всъщност, хлебарките са чудесен източник на протеини. За бедните, които не могат да си набавят протеини по друг начин, консумацията на насекоми е чудесна алтернатива.

 

Но да се върнем при нас. За да не се срещаме с гадните хлебарки, е задължително да поддържаме идеална хигиена в дома си, да не оставяме храна на открито. Хигиената на ръцете е от огромно значение при превенция на всякакви заразни заболявания. Можете да се застраховате от инвазия на хлебарки като запечатате всички пукнатини в дома си. Насекомите обичат да се крият там. Ако и това не помогне, потърсете професионален „убиец на хлебарки“.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Истории за вредители

Защо трябва да гледате хлебарки, а не кучета и котки

26 Сеп 2018
  Не ви разбирам, хора. Когато разберете, че имате хлебарки вкъщи, започвате да полудявате. Купувате някакви скъпи препарати или викате фи...

Патилата на две градски мишки извън града

15 Сеп 2018
  Здравейте, приятели. Ние сме мишките Чип и Еди, помните ли ни? Днес ще ви разкажем за кратката ни аудиенция при далечни роднини в провин...

Как НЕ се решава проблем с нашествие на мишки

30 Авг 2018
  Членовете на домакинството ми се увеличиха. Не не съм се оженил все още! Вкъщи има мишки. Не съм мислел, че ще го изрека така спокойно,...