Начало Пълзящи инсекти Препарати за мравки

Препарати за мравки

Мравките са по-особен случай в ДДД сферата. Те дори не се считат за вредител и често клиенти искат средство, с което да ги прогонят, без да ги убиват. За съжаление няма препарати за мравки, които да ги гонят. В Молекулите ще намерите различни средства за борба с мравки. Предлагаме подходящи препарати за опръскване - някои от тях са специално насочени към мравки, други са общи инсектициди и с тях можете да обработите и срещу хлебарки, бълхи, кърлежи, муди, дървеници и други. Друг вид препарати за мравки са пудрите, с които се поръсва по пътеките на мравките. Те "взимат" от тази пудра и носят в своите гнезда. Има и трети вид препарат под формата на гел за мравки. Всички варианти за премахване на мравките си имат своите плюсове и минуси - ако се чудите, можете да се свържете с нашите оператори и ще помогнем.

 

Филтри
3 продукт(и)
«1»
Страница 1 от 1
«1»

 

Мравките по принцип не са опасни животинки – те не жилят и не са паразити. Но когато нападнат дома ви прииждат на големи групи и е доста трудно да се отървете от тях, колкото и да ги пръскате със спрей против насекоми.

 

Какво трябва да знаем за мравките

Този вид насекоми принадлежат към разред Hymenoptera и са близки роднини на пчелите и стършелите. По света се срещат над 13 000 различни видове мравки. Виреят навсякъде, с изключение на Арктика,  Антарктика и малък брой острови, до които просто не са успели да стигнат или да бъдат пренесени.

Мравките са известни като едни от „чистачите“ в природата. Те успешно откриват и премахват остатъци от храна и други органични отпадъци. Освен това играят важна роля за аерирането на почвата и разпръскването на семената на растенията. Мравките, както и повечето други насекоми, са активни най-вече през топлите месеци.

Те се роят веднъж годишно, като младите кралици-майки отлитат от мравуняка и създават нова колония някъде другаде. Ако сте виждали летящи мравки, то това най-вероятно са майки, търсещи нов дом, за да се размножат. Мъжките, които ги оплождат също имат крила. Обикновените мравки-работнички живеят около 7 години, докато продължителността на живота на кралиците може да достигне до 15.

Въпреки че повечето мравуняци са навън, сред природата, понякога мравките могат да си устроят сателитна колония вътре в дома ви (в цепнатини на стените, прозорците, пода или мазето). Нея ще ползват предимно за складиране на храна. Предпочитат места, където има повече влага, затова проверете внимателно баните и шкафовете под мивката в кухнята.

 

Опасни ли са мравките

Обикновените мравки не притежават опасно жило или челюсти, нито пък смучат кръв. Затова трудно биха могли да бъдат категоризирани като опасни.  Те обаче могат да заразят храната ви с бактерии и да увредят стените или пода на дома ви, ако решат да си спретнат мравуняк точно там. Освен това гледката на хиляди дребни черни насекоми, пъплещи наоколо, никак не е приятна.

Още по-лошо е положението ако ви нападнат мравки на работното ви място. Това е чест проблем на ресторанти, хотели, хранителни магазини, складове, но може да се случи и в обикновен офис ако служителите имат навика да си носят храна за обяд. Едно подобно нашествие може да е пагубно за вашия бизнес. Продуктите, налазени от мравки, ще трябва да се унищожат. Това неизменно води до сериозни загуби на средства и време. Репутацията на фирмата ви може да пострада ако клиент ги забележи или получи продукт, налазен от мравки. Това ще постави под сериозно съмнение хигиената, която поддържате. Затова навременната намеса на ДДД екстерминатори е от изключителна важност.

 

Какви са основните причини да ви нападнат мравки

Мравките са социални същества и живеят в колонии, състоящи се от стотици, а понякога и милиони индивиди. Нашествията им в дома или бизнес сградите не се случват просто ей така. Има причини, които ги предизвикват да плъзнат именно там и те обикновено са свързани с храна и вода. Всеки мравуняк си има „следотърсачи“, които обикалят околностите в търсене на източници на хранителни запаси. Когато ги намерят, те се връщат обратно в гнездото, оставяйки по пътя невидими капчици феромони. След това хиляди мравки-работници плъзват, следвайки оставената диря, за да намерят и пренесат храната. Често можете да ги видите, пъплещи една след друга в индийска ниша, забързани нанякъде. Необходимо е само една мравка да намери пътя до вашето жилище – след това хиляди ще я последват.

  • Храна. Някъде в помещението има трохи, засъхнали капчици от сладък сироп или непокрити с капак вкусотии. Може дори да не става въпрос за вашата храна, а за тази на домашните любимци. Техните купички обикновено стоят винаги на едно и също място и не са захлупени с нищо.

 

  • Вода. Понякога мравките влизат в дома ви и в търсене на вода, особено ако е някой по-сух период от годината. При това положение ще ги забележите най-често в банята или други влажни райони от къщата. Прекалено силните дъждове пък могат да наводнят мравуняка им и да ги принудят да потърсят убежище в околните сгради.

 

  • Мравунякът е прекалено близо. Понякога проблемът може да е просто в това, че в непосредствена близост до къщата се е настанила мравчена колония. В такъв случай ще се наложи да проследите пътя им, да разберете къде точно се намира мравуняка и да изтребите обитателите му. Преди това се уверете, че сте запушили всички потенциални пътища към дома си. Ако мравунякът все още е малък, бихте могли да го изровите с лопата и да го пренесете на някоя поляна, където обитателите му ще са далеч от вас.

 

Как да се отървете от мравките

Първата и най-важна стъпка е да ограничите достъпа им до храна. Дръжте я в добре затворени кутии. Избършете всички трохи по пода и по останалите повърхности в кухнята. Измийте ги хубаво с почистващ препарат. Почистете добре около хладилника и тостера, както и около коша за боклук. Редовно преглеждайте купите с плодове и отстранявайте загнилите - те са истинско изкушение за мравките.

Ползвайте контейнери за отпадъци с капак, за да предотвратите достъпа на насекоми до вътрешността им. Това ще ви спаси не само от мравките, но и от много други вредители, включително хлебарки, плъхове и др.

Винаги изхвърляйте или прибирайте на труднодостъпно място остатъците от неизядените гранули на домашните любимци и почиствайте зоната около самата купичка, защото повечето животни имат навика да вадят храна и да цапат и извън нея. Някои хора дори поставят купата с храна на домашните любимци в средата на поднос, пълен с вода – това пречи на мравките да преплуват и да стигнат до храната.

Домашните растения, особено тези с тропически произход, са много атрактивни за тези насекоми. Това е така, защото по тях често виреят афиди (т.нар. листни въшки), които отделят „медена роса“. Тя представлява сладко вещество, което мравките обичат да похапват. Затова ако стайните ви растения страдат от подобни вредители, вземете мерки и ги обезпаразитете. Така те няма да привличат мравките.

Отрежете и премахнете всички растения и дървесни клони, които се допират до къщата ви. Дървата за огрев или разни остатъци от строителни материали също не бива да са в непосредствена близост до къщата, защото е много вероятно там да се настани някоя мравчена колония. Уверете се, че по стените и прозорците няма миниатюрни пукнатини и дупки.

Ако сте забелязали мравки, които да се движат в индийска нишка една след друга, проследете пътя им и хубаво забършете по него, за да изтриете следите от феромони, които те следват. Най-добре напръскайте с белина, оцет, лимонов сок или друга субстанция с висока киселинност. Мравките не понасят медта, затова можете да наредите преграда от жълти стотинки, която ще ги отблъсква и ще прикрие миризмата на оставените от следотърсачите феромони. Те също така не харесват и субстанции от типа на тебешир, бебешка пудра или хлебна сода.

 

Препарати против мравки

При наличие на такова нашествие в дома ви бавно действащите пестициди, заложени в хранителни примамки, са много добра стратегия. В онлайн магазина на Молекулите можете да намерите такива специално разработени гелове за мравки. Заложете ги на местата, където те се движат и изчакайте примамката да си свърши работата. Мравките ще занесат отровната храна в мравуняка и така ще се отървете от ларвите и от кралицата-майка. Същият ефект може да се постигне и с Добол за мравки, който пък е под формата на прах. Той освен това може да се разтвори във вода и да се използва и за пръскане.

Ако проблемите ви с мравките са излезли извън контрол, то най-добре е да се свържете с професионални ДДД специалисти. Това ще ви спести доста време и усилия, особено ако планирате да унищожите целия мравуняк. В такъв случай методи тип „направи си сам“ или собственоръчно ползване на инсектициди може и да не дадат голям ефект. Това е така, защото мравките живеят навътре в земята и колониите им имат хиляди тунели.

Ако не сте наясно как точно се прави, може да убиете някоя и друга мравка-работник, но не и да стигнете до майката, която се крие дълбоко в мравуняка и никога не излиза от него. Имайте предвид и че инсектицидът, който ще напръскате, ще унищожи не само мравките, но и всички насекоми наоколо, включително и полезните такива.

Служителите на Молекулите винаги са на ваше разположение за консултация и обработка на нападнатите от вредители помещения в жилищни или бизнес сгради.

Виж още

Най-продавани