Всички статии

Мишка – как да (не) отгледаме такъв син

Мишка – как да (не) отгледаме такъв син

атака от мишки

 

Практическо ръководство

 

Мишка – не искаш някоя жена да нарече момчето ти по този начин! Познах, нали? А вярваш ли, че още в парка си личи коя майка възпитава мъже? И коя възпитава мишки. Вредни за обществото гризачи...

 

Навярно не ми вярваш. Какво ли разбирам аз? Дори нямам син!
И какво ли разбирам от деца!
И какво ли разбирам от мишки, като толкова ме е страх от тях?

 

ПОВЕЧЕ ЗА МОЛЕКУЛИТЕ


Права си – отговорът е „Нищо“.
Но разбирам от хора! И когато видя някоя майка да се държи с детето си като с животинче, то съзнанието ми рисува минимум един опропастен живот.

 

И ако на теб ти харесва да си имаш мишка, то повярвай – на обществото няма да му хареса. И на мишката не би се харесал свят, който не отива на нея...

 

УНИЩОЖАВАНЕ НА МИШКИ

 

И ако съм събудила любопитството ти и се чудиш за кои майки от парка говоря, то ето списък с трите основни типа:

 

  1. „Иване, ще паднеш!“
  2.  

Не само Ванката разбира, че ще падне. Това изречение го чува целият парк. А майката на Ванката е вече до дървото. Готова да спаси момчето си!

 

Но Ванката е дете. Не мишка! Вярвам му, че ще се справи.

 

Вярвам му повече от родната му майка!

 


Падаме през целия си живот. И винаги е хубаво да знаем, че има кой да ни хване. И все пак – имаш избор. Ще паднеш и ще се покатериш отново или ще се уплашиш. И ще се скриеш в миша дупка. Ще станеш по-силен или ще решиш, че трудностите не са за теб.
Да паднеш не е толкова страшно, колкото изглежда.
Не позволявайте грешните движения да будят страх у децата ви...

 

  1. „Гоше, не си ял цял ден!“
  2.  

Гошето не е мишка останала без храна и вода. Нито мишка, която бяга из поляната, за да търси жито. Нито другите мишки са му изяли манджичката. Гошето е дете!

 

Едно от най-ужасните неща в парка са играещи деца и възрастни, които бягат след тях, за да ги нахранят. Макар да не са гладни.

 

Ако бяха мишки – разбирам. Не могат да говорят – проверяваш. Но Гошето е човек.

 

Един прекрасен урок за детето – то е най-важно на света!

 

И има кой да тича след него.
Да, ама не! Никой в този живот няма да тича след теб. Или поне не за дълго...

 

 

  1. „Стоянчо ходи на пиано, китайски, роботика и ядрена физика!“
  2.  

Е, пък щом му е интересно!


И браво на теб, ако всичко това го вълнува! Обаче, ако това са твоите неосъществени мечти, то си спомни – детето ти не е опитна мишка. Остави го да следва своя път и вярвай – Гошко може да се справи!

 

Всяко нещо има последствия. Нека не ги поемаме, за да спестим неудобството на децата. Така ги правим зависими и неспособни да се справят бъдещи мишки. А всички искаме свят пълен с хора.

 

Животът е толкова прекрасен! Но трябва да живеем. Не като мишките – плахо и вредно за околните. Като личности, които горят за своите мечти. Като личности, които променят света. Като хора, които знаят, че могат да се справят и сами.

 

Вие сте майки на Ванката, Гошето и Стоянчо. И за вас те са най-прекрасните деца. Но дали след години ще продължат да бъдат хора или ще сте отгледали мишки - това зависи само от вас.

 

Ванка, Гоше, Стоянчо – катерете се на воля. Тичайте в локвите. Смейте се високо. Противопоставяйте се на това, което не искате. Бъдете учтиви и възпитани, но не и послушни. Послушните хора са удобните хора. Вие не искате да бъдете такива.


Помнете – не сте опитните мишки на цялото родословно дърво. Вие сте личности!
Аз ли? Аз ви наблюдавам от пейката. И вярвам във вас!

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани