Всички статии

Как да се отървем от мравките в дома си

Как да се отървем от мравките в дома си

мравки в апартамента

 

Прибирате се вкъщи след дълъг и изтощителен работен ден. Единственото ви желание е да облечете нещо удобно и да се насладите на вкусна и питателна вечеря. Нищо не може да развали тази идилия така, както гледката на стотици мравки, пъплещи по кухненските ви плотове, котлоните и мивката! Дори и да живеете на висок етаж, това не ви гарантира, че сте предпазени от нашествие на тези дребни, но много упорити гадинки.

 

Особености на мравките

 

Мравките са лесно разпознаваеми, защото в сравнение с другите насекоми притежават доста специфичен вид. Имат три лесно разграничими части на тялото: глава, гръден кош и коремче. Разполагат с шест крака и чифт извити антенки на главата. Различните видове варират по размер и цвят.

Мравките са социални животни. Те обикновено живеят в почвата, като изграждат доста сложни подземни колонии. В градовете пък често се случва да се заселят в пукнатини на паважа, което им е спечелило и прозвището “тротоарни мравки”. Колониите им варират от съвсем малки (стотина работника и една царица), до доста големи: над 10000 работнички и няколко царици. 

Мравките се хранят с други насекоми, семена, месо, мазнини и млечни продукти. Но най-любимото им ястие е захар или други подобни сладки неща. Повечето мравки имат нужда от влага. Тези, които нападат домовете ни, могат да живеят в пукнатини на стените, изолацията на къщата, около тръбите за топлата вода и парното, в шкафовете под мивката, бани, кухни, зад мебели, и в кухини по пода. Мравките в дивата природа могат да развалят всеки пикник като налазят храната, а някои видове хапят доста неприятно.

 

Как да предотвратим нашествие на мравки

Мравките, за разлика от плъховете, са доста дребнички и рядко се случва да нанесат сериозни щети по структурата на къщата. Те също така не пренасят толкова много болести като хлебарките, комарите и кърлежите. Въпреки всичко те се движат навсякъде, така че полазвайки храната ви могат да пренесат върху нея различни бактерии. Освен това самата гледка на пъплещи навсякъде из кухнята ви гадинки е доста отблъскваща и неприятна. За да предотвратите подобни ситуации, спазвайте следните правила:

  • Поддържайте дома си чист. Мравките са доста лакоми и храната ги привлича отдалече. Затова дръжте всичко в добре запечатани пликове и кутии.

  • Елиминирайте всички източници на влага и застояла вода.

  • Подрежете добре клоните и храстите, които се опират по фасадата на дома ви.

  • Запушете всички пукнатини или дупки около вратите и прозорците на къщата.

  • Дръжте дървата за камината и купчините строителни материали на достатъчно отдалечено място в градината.

Идентифицирането на това колко мравчени колонии има в дома ви и къде точно се намират, може да се окаже доста трудна задача. Освен това не забравяйте, че дори и да елиминирате мравките-работнички, които излизат извън мравуняка, то това съвсем не значи, че сте спечелили войната. Докато не унищожите кралицата (а тя се крие дълбоко в подземията на колонията), тя ще продължи да създава нови и нови мравки, които да пъплят из дома ви.

Ние имаме дългогодишен опит в борбата с всякакви вредители. Можем да ви помогнем да установите сериозността на проблема и да осигурим качествен и безопасен за семейството ви подход в борбата с мравките. Обадете ни се още днес, за да направим оглед на дома ви възможно най-бързо, преди ситуацията да се е влошила още повече.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари