Всички статии

Как да се отървем от дървеници в спалнята?

Как да се отървем от дървеници в спалнята?

 

 

Ако се събудите с раздразнена или възпалена кожа, това може да е сигнал, че имате дървеници в матрака. Хората често бъркат ухапвания от дървеници с такива от комари или други насекоми и това отлага решаването  на проблема. Тук се постарахме да ви покажем как да откриете  дървениците в леглото си, да ги премахнете и да предотвратите бъдещи нашествия.

Какво представляват дървениците в матрака

Дървениците са малки на размер инсекти, които се хранят с кръв. Възрастните от този вид може да бъде с дължина от 5 до 6,5 мм и ширина от 2 до 3 мм. Те са овални, червеникавокафяви насекоми с шест крака. Дървениците не могат да летят, но могат да пълзят много бързо.

Те се крият под матрачни шевове, в дъното на леглото и в пукнатини или фуги в рамките на легло, табла и място за съхранение. Те търсят скривалища в близост до мястото за хранене. Яйцата на дървениците са като малки прашинки, които трудно се забелязват и отстраняват. Яйцата се излюпват за 10 дни, като произвеждат бебета дървеници. И те се хранят с кръвта ви. Бебетата дървеници узряват за шест седмици. След това са готови да излюпят още яйца в леглото ви.

Как да открием дървеници в матрака

Забелязването на дървениците може да е трудно, защото те са малки същества, които се крият през деня. Най-добре е да ги търсите преди лягане, когато има вероятност да излязат от скривалището. Ще ви е необходима допълнителна светлина, за да забележите тези малки насекоми. Също така, следете за ухапвания от дървеници по кожата си.

Използвайте фенерче и лупа, за да откриете дървениците. Ако не видите нищо на повърхността на матрака, проверете страните. Ако е възможно, извадете матрака си от основата на леглото, като го изправите отстрани, за да проверите дъното на леглото. С фенерчето и лупата огледайте и повърхността на вашата пружина, основа или платформа.

Обърнете внимание за:

 • Кафяви или червеникави живи дървеници, дълги между 1 mm и 6 mm
 • Дребни, подобни на петънца бледожълти яйца на дървеници или яйчени черупки
 • Жълтеникава кожа, отделена от млади дървеници
 • Тъмни малки петна от изпражненията на дървеници
 • Червеникави петна по матрака ви от дървеници, които може да сте били смачкани, докато сте се обръщали през нощта

За разлика от комарите, дървениците не пренасят болести. Те смучат кръв, пробивайки кожата ви със заострените си уста. Слюнката им може да причини дразнене и възпаление на кожата. Може да забележите малка, твърда точка на мястото на пробиване. Тези възпаления често са групирани в една линия.

Как да се отървем от дървеници в спалнята

Изключително важно е да се отървете от дървениците в леглото възможно най-бързо. Ако не бъдат открити и изтребени навреме, дървениците ще се размножават. Лесно е да го направите, когато са по-малко. Следвайте внимателно няколко стъпки, за да премахнете дървениците от матрака си.

 • Изперете спалното бельо

Махнете чаршафите и калъфките за възглавници от леглото си. Поставете всички заразени предмети в голям найлонов плик и завържете възел отгоре. Това ще предотврати пълзенето на дървениците, докато носите нещата в пералнята. Изперете спалното си бельо с гореща вода и го изсушете на висока температура за поне 90 минути във вашата сушилня. Дървениците умират в рамките на 20 минути след излагане на висока температура, но яйцата на дървеници се нуждаят от 90 минути излагане на същата тази температура.

 • Използвайте прахосмукачка

Минете добре матрака си с прахосмукачка. Не използвайте четка, защото дървениците може да полепнат по косъма. Внимателно почистете матрака си, като сте особено внимателни със зоните около шевовете, където може да се крият. Поставете матрака си отстрани и почистете и дъното на леглото. Ако имате рамка на леглото, най-добре е да демонтирате леглото и да почистите добре всички части, особено ако има пукнатини или пукнатини. Накрая почистете с прахосмукачка целия под на спалнята. Поставете торбата от прахосмукачката в торба за боклук и я хвърлете в кофата.

 • Други предпазни мерки

Бъдете особено предпазливи, когато става въпрос за дървеници. Не винаги начините, които предложихме за премахване на дървеници от спалнята ще са ефикасни. Затова ще ви предложим още няколко стъпки, които можете да опитате, ако предните не са дали резултат. Сложете капани за дървеници

Можете да сложите такива специални капани под леглото. Те съдържат пестициди за унищожаване на дървеници, и ще имат ефект, ако се опитат да пълзят до леглото ви от пода.

Препарати и уреди за борба с дървениците за пръскане

Можете да напръскате със специални инсектициди за борба с дървениците (химически) върху пукнатини в таблата, дъното или рамките на леглото и други зони в спалнята. Изберете продукт, който е безопасен за използване на закрито. Но трябва да бъдете много внимателни, защото неправилната употреба на пестициди може да има вредни последици за здравето.

 • Използвайте пара

Термичната обработка с пара може да убие дървениците. Специално създадените уреди с пара за борба с дървениците в спалнята са специално проектирани и достигат температури до 180 или 200 градуса по Фаренхайт, убивайки дървениците в рамките на 30 секунди след обработката. Тези уреди са снабдени със специални приставки за достигане до скривалищата на дървениците. Можете да ги закупите онлайн или в специализирани магазини.

 • Обадете се на професионалист

В зависимост от интензивността на заразяването можете и да не можете да се отървете от проблема с дървениците с обикновени съвети, затова трябва да се обадите на специализирана фирма. Те идват и обработват помещенията със специални препарати и машини, които могат да се използват само от професионалисти.

Стъпки за предотвратяване на заразяване с дървеници

Дървениците се нуждаят от топлина и кръв, за да оцелеят и можете да ги откриете на всякакви мебели или тапицерии. Без значение къде са намерени, те намират пътя до вашия матрак, защото имат лесен достъп до храна там и топла среда. Следвайте нашите съвети, за да предотвратите заразяване с дървеници.

За да предотвратите нашествие на дървеници в леглото разчистете спалнята си, като намалите местата за скривалище за дървеници.

 • Запечатайте пукнатини по первазите, стените и електрическите контакти, където дървениците биха могли да се промъкнат или скрият.
 • Покрийте матрака си и пружината с калъф и закопчайте с цип докрай.
 • Редовно чистете матрака си с прахосмукачка, както и основите, рамките, таблата на леглото, килимите, завесите и другите меки мебели, премахвайки дървениците, ако има такива.
 • Проверете за дървеници в хотелската си стая, ако пътувате,  за да не ги пренасяте у дома с вас.
 • Изперете дрехите си с гореща вода веднага след завръщането си от пътуване.
 • Избягвайте да държите багажа на леглото си- дървениците могат да бъдат пренесени, като се придържат към чантите ви.
 • Огледайте мебелите втора употреба за дървеници преди да купите.

Може би ще ви изникнат и някои въпроси свързани с дървеници в матрака, на които ние се постарахме да намерим отговорите предварително.

Трябва ли да подменя матрака с нов, ако има дървеници?

Не е задължително да подменяте матрак, ако е заразен с дървеници. Ако заразяването не е излязло извън контрол, можете да премахнете или да убиете дървениците в матрака си, като го минете с прахосмукачка. След това поставете върху него калъф, който ще го предпазва от бъдещи нашествия. Закупуването на нов матрак може да не е най-доброто решение, ако в стаята ви все още има дървеници. Те ще излизат през нощта от скривалищата си, за да търсят храна и ще нападнат и новия ви матрак. Ако всички опити да се отървете от дървениците са неуспешни, тогава ще трябва да си купите нов матрак. Но преди да купите, уверете се, че къщата ви е напълно изчистена от дървеници. За да предотвратите пълзенето на дървеници от нападнатия ви матрак, увийте го с найлон и запечатайте с тиксо преди да го изхвърлите.

Може ли дървениците да се върнат?

Съвсем възможно е да се върнат. Една бременна дървеница, оставена неизтребена, може да доведе до повторно заразяване само за три месеца. Трябва да сте нащрек. Не премахвайте калъфа от матрака поне една година. Продължете с редовното почистване с прахосмукачка на цялата спалня, включително леглото ви.

Сешоарите ефективни ли са за борба с дървениците?

Топлината от сешоарите може да убие дървеници при контакт. Но те не достигат температури толкова високи, колкото уредите на пара. Трябва да насочвате топлината към всяка дървеница за по няколко минути, преди да умре.

Мога ли да спя в леглото си след премахване на дървениците?

Можете да продължите да спите на матрака си, след като го почистите с прахосмукачка и поставите върху него калъф, устойчива на дървеници. Дори да има живи дървеници под него, те са затворени вътре и не могат да ви ухапят. Без да могат се хранят с кръвта ви, те ще умрат.

Ако пръскате химикали или инсектициди на растителна основа върху матрака си, препоръчваме да проверите инструкциите на опаковката. Някои може да изискват от вас да стоите далеч от стаята за 6 до 8 часа или повече след пръскането.

Могат ли етеричните масла да се използват при нападение от дървеници?

Етерични масла като карамфил, лавандула, лимонена трева, мента, мащерка и канела могат да бъдат използвани като допълнителна стъпка за предотвратяване на бъдещи нашествия. Разредете такива масла с вода и можете да напръскате върху матрака си. Дървениците не понасят силната миризма на етерични масла, но те сами по себе си не са ефективно средство за предотвратяване на нашествия.

Заключение

Доста често се среща заблудата, че дървеници се срещат в мръсна среда. Дори да имате чист дом, той може да бъде нападнат от дървеници. Дървениците се придвижват от заразения район до вашия дом, криейки се в дрехи, чанти или портмонета. Има възможност дървениците да пълзят от едно жилище в друго в апартаменти с няколко жилища с общи стени.

 

Благоприятни условия за дървениците са топла среда с достъп до източника на храна. Матраците са идеалните им скривалища. Не можете да контролирате нашествието на дървеници, но можете да предотвратите размножаването им.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Най-продавани