Всички статии

Как да се отървем от хлебарките в дома си

Как да се отървем от хлебарките в дома си

 

хлебарки в кухнята

 

Хлебарките са черно-кафяви крилати насекоми, които в дивата природа се хранят с мъртви или умиращи животни и растения. Влязат ли обаче в дома ви, те се превръщат в истинска напаст. Хлебарките са преносители на страшно много болести: салмонела, коремен тиф, холера, гастроентерит, дизентерия, листериоза, ламблиоза, ешерихия коли и др. Освен това те обострят алергии и астма, особено при малки деца. Хлебарките могат да заразят храната ви и повърхностите, върху които я приготвяте, както и приборите ви. Затова те са последното нещо, което искате в дома си. За съжаление отърването от тях е сложна и тежка задача.

 

Любопитни факти за хлебарите

По света има много видове хлебарки. Въпреки, че имат крила повечето от тях по-скоро пъплят или пърхат, вместо да летят. Изключение прави азиатската хлебарка, която лети доста добре, но тя обикновено не се среща по нашите ширини.

Хлебарките са впечатляващо издръжливи същества. Не случайно съществува изразът, че при евентуална атомна бомба или природно бедствие, те ще са единствената оцеляла форма на живот. Всъщност това не е на 100% вярно, но пък е чудесна метафора за това колко трудни за убиване са тези гадинки. Хлебарките могат да живеят без храна цял месец, а без вода - около седмица. Успяват да оцелеят под вода цели 30 минути. Освен това могат да издържат на 10 пъти повече радиация, отколкото хората. Сами разбирате, че саморазправата с помощта на спрейче против насекоми, купено от супермаркета, най-вероятно няма да е достатъчно ефективна в борбата с хлебарките. 

 

Как хлебарките влизат в домовете

Тези отблъскващи насекоми са способни да се проврат през цепнатини, които са едва ¼ от дължината на тялото им, като умеят да се сплескат и да извият крачетата си настрани. Също така могат да се промушат през дупките за кабели и тръби. Ако комарникът на прозореца ви е скъсан, има вероятност да влязат и през него. Могат също така да се наврат в кутия с храна или чанта със зеленчуци и по този начин да се придвижат на “автостоп” до дома ви. Те са нощни същества. През деня обикновено се крият, така че трудно ще ги забележите навреме, преди да са се размножили. Веднъж влязат ли в дома ви, много трудно ще се отървете от тях.

 

Жизнен цикъл на хлебарките

Хлебарките се размножават изключително бързо. Повечето видове снасят яйца, обвити в нещо като ципесто сакче и го прикрепят на някое закътано и скришно място. При германските хлебарки женската носи сакчето с яйцата със себе си, докато не се излюпят. Те обикновено са около 30-48 на брой. Другите видове хлебарки снасят малко по-малък брой яйца: 10-28. Новоизлюпените индивиди нямат крила и трябва да линеят няколко пъти, преди да достигнат зрялост.

 

Изтребването на популацията на хлебарките не е работа за непрофесионалисти

Когато видите такива буболечки в дома си, първата ви мисъл е да си купите спрей против насекоми или кубчета с отрова и да ги пръснете из цялата къща. Това не е особено добра идея поради няколко причини. Хлебарките най-често се крият на места, където обикновен инсектициден спрей няма да ги достигне. Така че това си е чиста загуба на време и пари. С инсектицидите трябва да се борави изключително внимателно, защото рискувате да се натровите. Особено сериозни могат да бъдат последиците върху малки деца и домашни любимци. Примамките с отрова срещу хлебарки могат да са ефективни, но само ако знаете точно къде да ги поставите и ги държите редовно заредени. Но пак си остава опасността, че деца или животни могат да влязат в контакт с тях и да се натровят.

 

Поискайте професионална помощ от екипа на Молекулите

Ние можем да ви отървем от хлебарките по възможно най-безопасен и икономически изгоден начин. Знаем как да използваме най-подходящите препарати така, че да не застрашим здравето на семейството ви. Нашите специалисти ще извършат оглед на дома ви и въз основа на него ще изготвят индивидуален план за действие, съобразен с вашите нужди и безопасност. Свържете се с нас още днес, за да се отървете от хлебарките бързо и ефективно.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани