Всички статии

Как да държите мравките далеч от дома си

Как да държите мравките далеч от дома си

мравки у дома

 

 

Мравките са изключително интересни насекоми. Те рядко опитват да се справят с даден проблем сами. Трудейки се заедно в своята колония, мравките успяват да извършат невероятни подвизи: повдигат тежки предмети, намират неподозирани пътища към целта си и атакуват смело всеки възможен източник на храна. Ако мисълта за хиляди мравчици, пъплещи из дома ви ви ужасява, ние сме ви подготвили полезен наръчник за това как да държите тези гадинки далеч от къщата си.

По света се срещат много видове мравки. Ето някои от най-популярните:

 • Червени огнени мравки - за наше успокоение те не са разпространени в България. Успокоение, защото срещата с тях обикновено завършва изключително болезнено за хората. Освен че имат опасно жило, тези мравки разполагат и с чифт супер силни челюсти. Наричат ги огнени, защото усещането при ухапване е болезнено парещо. Тои тип мравки рядко влизат по домовете на хората, обикновено предпочитат сухи и слънчеви райони. Но ако някой реши да се разхожда из техните владения, може да си изпати сериозно. Прекалено голям брой ухапвания от огнени мравки могат да доведат до анафилактичен шок и смърт.
 • Дърводелски мравки - често ги сравняват с термитите. Не са чак толкова разрушителни, но все пак са сериозен проблем за домовете, които нападат. Те са значително по-големи от обикновените мравки и дължат името си на това, че си издълбават галерии в дървета, а не в пръстта.  Най-голямата разлика между мравките дърводелци и термитите е, че първите не ядат дърво, а вместо това предпочитат същите видове храни, които ядем ние хората.
 • Фараонови мравки - Това са едни от малкото видове мравки по света, които разпространяват болести. Пълзейки из боклука, тези вредители улавят широк спектър от болестотворни организми, които след това разпространяват из домовете. Някои от най-честите болести, пренасяни от тези мравки, включват салмонелоза и стафилококи.
 • Обикновени тротоарни мравки - името им подсказва, че те живеят под и около настилката в градски условия. Тези малки черни мравки могат да нахлуят през различни фуги, пукнатини, отводнителни канали, дренажи и други отвори в екстериора на дома. Веднъж проникнат ли вътре, мравките ще търсят храна и вода. А щом ги намерят веднага ще сигнализират на останалите работнички от мравуняка и ще атакуват дома ви. Ще можете да ги видите как чинно маршируват в колона по един, устремени към заветната цел - вкусната храна в дома ви.

 

Как да опазите жилището си от мравки

Няма значение за какъв вид мравки става въпрос, нито един не е добре дошъл в дома ви. Колкото по-далече стоят от него, толкова по-добре за вас. За да се предпазите от тази досадна, опасна и разрушителна напаст, спазвайте следните съвети:

 • Поддържайте тревата и поляните около дома ви в добро състояние и се оглеждайте за наличие на мравуняци.
 • Подкастрете всички храсти и дървесни клони около екстериора на жилището.
 • Елиминирайте източници на вода от типа на течащи тръби, локви, конденз и т.н.
 • Вижте дали около дома ви няма подгизнали и изгнили парчета дърво - те привличат мравките.
 • Уверете се, че всички улуци и канали са добре изчистени и работят перфектно.
 • Използвайте пистолет с уплътняваща смес и запълнете евентуални пролуки и цепнатини в стените.
 • Ремонтирайте всички счупени или неправилно поставени прозорци и врати.
 • Редовно почиствайте шкафовете, килерите, кухненските уреди и мебелите.

За допълнителна помощ при справянето с мравките се обърнете към професионалисти. Вашият дом заслужава най-доброто, а когато става въпрос за премахване на досадни, опасни и разрушителни гадинки, никой не може да се справи по-добре от екипа на Молекулите. Свържете се с нас и ни оставете да подберем най-подходящия метод за третиране на вредители, който да е персонално съобразен с вас и вашите нужди.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Най-продавани