Всички статии

Хората мишки

Хората мишки

хора мишки

 

Никой не ги обича – и все пак тези гризачи могат да налазят живота ни...

Мишки – никой не обича тези гризачи. И въпреки това -  те съществуват. Дали като малки животинки. Дали като образ на хора, които не харесваме. 


И все пак - за гризачите можем да разчитаме на ДДД фирми за борба с мишки, които ще ни избавят от тях. На различни видове препарати и отрови за мишки, на специалисти, които ще ни дадат най-добрите съвети. Но мишките, с тяло на хора – с тях трябва да се справяме сами.


А нека си признаем – поне веднъж в живота си сме попадали на тях. Гризачи с тяло на хора, които се промушват в живота ни...

Спокойно – ние сме тук!


Ще Ви дадем четири улики, с които да разпознавате хората от тази порода.

Или нашето разследване за общуването между хора и мишки...

Първа улика – мишките винаги търсят сиренцето. Колкото по-голямо сиренцето – толкова по-гладни са мишките.

Достойните хора са готови да помогнат на околните. Не виждат нищо лошо и да потърсят помощ. Без значение съвет или услуга. Мишките знаят, че нищо не знаят, но околните не трябва да разбират това.


Гризачите са готови да дават уроци по ядрена физика, написана на китайски. Наясно са защо жената на съседа от долния етаж му кръшка с мъжа на съседката от горния. И са готови да му споделят. Макар с тези хора да си говорят единствено за зелето по коледните празници.


И после с чиста съвест ще помолят жената на съседа за малко зеле от тяхното. Все пак са и помогнали да не я гризе съвестта. Така де – признат грях е половин грях.


Не, че ще е по-хубаво от зелето на мишката. Ама да опитат какво е. А и като ти свият сърмите на Коледа, то ще можеш сам да си свиеш сърмите на Нова година.


Да сте виждали мишка да харчи пари...


Пък все сита върви...

Втора улика – кажи им „Бау“ и им гледай уплашеното лице и се вслушай в уплашеното им сърце.

Всъщност мишките, които са придобили образ на хора имат странната възможност да лаят. Лаят срещу по-слабите, срещу телевизора, срещу децата пред блока, които вдигат шум. Лаят като на запис от грамофонна плоча. Просто си навиват нещо на ум и си го разказват. И винаги са прави. Или поне до момента, в който не се появи някой, който да „изджавка“ срещу тях. Тогава започват да го възхваляват.

Нищо, че зад гърба му разказват, че е най-глупавият човек на света.
Защо се случва това?

Трета улика – тези гризачи не познават аргументите.

Всички мишки са прави, защото са прави. Защо са прави и те не знаят. Гризачите не уважават гледната точка на околните. Нито могат да ги убедят в своята правота. Мишките не познават аргументите.

Четвърта улика – всички мишки се мислят за лъвове. Или поне за бъдещи такива...

Тези гризачи нямат ясна представа за себе си. Виждат като изкривено огледало. Или са лъвове – жертва, която някой не е оценил или чакат да грабнат сиренцето на живота си.


Пропускат само едно – лъвовете няма как да останат неоценени.

 

Светът е пълен с мишки. Дали обаче ще разрешим на тези гризачи да бъдат в живота ни е наш избор. Силните ги плашат – силната отрова, силната доброта, силните аргументи, силните на идеи хора. Плаши ги дори голямото сиренце, макар да бленуват за него. Да искаш наградата е едно. Да се бориш за нея съвсем друго.
 

Ех, тези мишки! Ех, тези гризачи. Ако има полза от тях. То тя е една – учат ни какви не трябва да бъдем.


А ние пожелаваме на Вас и себе си само едно – големи сиренца да предлага животът и достатъчно смелост в сърцата ни, за да ги заслужим...

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари