Всички статии

Дървениците – какво навярно не знаем за тях?

Дървениците – какво навярно не знаем за тях?

 

Дървеници – да споделяш един дом с тях не е добра идея. И обикновено искаме да се отървем от досадните дървеници възможно най-бързо. И все пак – хубаво е да знаем срещу какво създание се борим. По тази причина в следващите редове ще Ви разкажем кои са дървениците, като ще обърнем внимание на най-известния вид Креватна дървеница. И ще пропуснем останалите около стотина вида. Така де, иначе ще разказваме за тях със седмици. И ще обърнем специално внимание на въпроса – как да разберем, че сме нападнати от дървеници.

 

Кои са дървениците и къде живеят?

 

Дървениците и най-често тормозещият ни вид – Креватни дървеници се срещат почти на всеки континент. Единствената възможност да избягаме от тях е да отидем да живеем в Антарктида.

 

Най-любимата температура на тази гадина е между тринадесет и петнадесет градуса, а най-любимото скришно място на дървениците са дупки, цепнатини и всяко местенце, за което може да се сетим, че може да се хареса на животно с дължина около осем милиметра.

 

Дървениците обичат тъмнината, но понякога си хапват и на светло. Кръвта е тяхната храна. Зловещото им меню не тормози само хората. Дървениците тормозят както нас, така и някои видове животни – основно птиците и копитните животни.

 

Да се отървеш от дървеници не е лесна задача, тъй като мъжките дървеници могат да се чифтосват с една или няколко женски до няколко пъти на ден. Единственото условие се крие там – всички да са нахранени. Инак далеч не им е до размножаване.

 

Женските дървеници снасят около петстотин яйца - за целия си живот. Самите яйца могат да се прикрепят почти навсякъде в дома ни, тъй като разполагат със специално лепкаво вещество.

 

Дървеници – възможно е да са навсякъде! По тавана, в контакта, под килимите, в гардеробите ни. И това може да ни побърка...

 

Как да разберем, че сме нападнати от дървеници?

 

  1. Сутринта се будите от сърбеж и намирате червено петно върху тялото си? Честито – имате си дървеници. За разлика от бълхите, които хапят по краката, наблягайки на глезените, то дървениците рядко се задоволяват с краката и често нападат лице, ръце – и всичко, което им хареса.
  2. Дървениците не обичат косми. Подобно на нас хората. И често хапят на различни места, за да си намерят най-удобното място „на масата“. Така де, и Вие не винаги си харесвате къде да се настаните от първия път. Радко ще усетите болка от факта, че сте се превърнали в храна, но навярно ще усетите сърбеж и ще забележите зачервяване на ухапаното място.
  3. При наличие на дървеници, то по чаршафите може да откриете странни петна – точици кръв. Вариантите за тези петна са два – или сте убили дървеницата без да искате, като сте сменяли позата си за сън или дървеницата е върнала храната си. Защо го прави – става много подута, когато се нахрани и трудно ще се върне в къщурката си.
  4. Намирате обвивки от насекоми – малки и едва забележими. Какво да Ви кажем – и дървениците си сменят кожата. До пет пъти в живота си.

 

Добрата новина?

 

Няма добра новина! Спокойно... Шегуваме се!

 

До този момент няма регистриран случай на инфекция - при ухапване от дървеница. Никой не се е оплакал, че е заразен от някаква болест, защото в дома си е имал дървеници.

 

Ако кожата Ви е много чувствителна, то не е изключено да получите екзема и дървениците да доведат до втори проблем – среща с лекаря.

 

Да имаш дървеници е гадно. Много гадно. Вярваме, че сте опитали всичко, което знаете, за да се отървете от тези малки гадинки. Съседите, роднините и колегите – също са споделили своя съвет и опит.

 

Най-малкото – не искат да им отидете на гости и да им пренесете дървеница. На шефа Ви също няма да му е приятно. А пренасянето на дървеница от едно до друго място не е нещо невъзможно. Дървеницата просто ще се прикрепи към куфара Ви или някоя друга лична вещ и Вие просто няма да разберете.

 

Сега вземете решение? – писна ли Ви от дървениците или все още имате сили да се борите с тях... И в двата варианта ще Ви помогнем.

 

Ако вече нямате сили да се борите с дървениците и Ви е писнало от малките нахалници, то – обадете ни се. Ние ще се справим с дървениците бързо и ефикасно.

 

Ако все още не сте намерили решение на проблема, но и не сте изгубили търпение и вяра, то в следващият ни текст ще бъде посветен на дървениците, най-любопитните факти за тях и най-добрите методи, които може би ще Ви помогнат да се справите с тези ужасни създания.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани