Всички статии

Да унищожим хлебарките, защото са опасни и гнусни

Да унищожим хлебарките, защото са опасни и гнусни

 

Едни от най-отвратителните и опасни за здравето на хората инсекти на планетата са хлебарките. На науката днес са познати над 4000 вида хлебарки, населяващи планетата, но най-често срещани у нас са 3 вида от тях - Германска хлебарка (Blattella germanica), Ориенталска хлебарка (Blatta orientalis) и сравнително новият вид, срещан у нас, Американска хлебарка (Periplaneta americana). Този вид инсекти се характеризират с отлична адаптивност към променливата среда на живот, което ги прави изключително трудни за унищожаване. Хлебарките са много издръжливи на променливи климатични условия, а когато намерят подходящата среда за живот, се размножаването бързо.

Най-благоприятната среда за развитие на хлебарките се оказват жилищните пространства. Хлебарките предизвикат едновременно отвращение и ужас, когато бъдат забелязани от хората. А фактът, че в дома ни сме срещали такива, съвсем естествено поражда дискомфорт и притеснения за собственото ни здраве и това на цялото семейство. 

Ефективното унищожаване на хлебарки е въпрос, който вълнува всеки, имал злощастието да се срещне с тях отблизо. На този въпрос обръщаме внимание в следващите редове, като преди това смятаме, че е редно да се запознаем съвсем накратко с причините за появата на хлебарките и значението им за човешкото здраве.

Откъде идват хлебарките?

Достъпът на хлебарките до сградата, в която живеете, трудно може да бъде ограничен. Както споменахме, този вид инсекти са изключително издръжливи на всякакви условия, което позволява те да бъдат пренесени в дома ви по различни начини. Най-често това се случва посредством различни продукти и/или чрез доставка в дома.

Германските хлебарки (Blattella germanica) например, като един от най-разпространените видове у нас, могат успешно да се скрият в опаковъчни материали, картонени кутии, палети и т.н. Те могат да прекарат дни преди да излязат от укритието си, без дори да подозирате за тях, а впоследствие да започнат да превземат дома ви.

Друг начин, по който хлебарките могат да се заселят в жилището, са канализационни тръби и  подземните комунални линии и парните тунели. Канализационната система всъщност се оказва един от най-благоприятните маршрути за инвазията на хлебарките.

Когато се доберат до жилището ви, хлебарките обикновено се локализират в пукнатини на стените, таваните и други кухини, които са трудни за почистване и незабележими от хората. Тези пространства са тъмни, влажни или сухи. Банята и кухнята например предлагат изключително благоприятна среда за живот на гнусните насекоми.

Ширещото се мнение, че хлебарките се появяват там, където хигиената е на ниско ниво, всъщност не е съвсем правилно. Както стана ясно, хлебарките могат да живеят навсякъде, без дори да подозираме за съществуването им. Това прави всяка жилищна сграда, а и предприятие, потенциален обект на нашествие от хлебарки.

 

ПРЕПАРАТИ, ОТРОВИ И КАПАНИ СРЕЩУ ХЛЕБАРКИ

 

ПРЪСКАНЕ ЗА ХЛЕБАРКИ ОТ ДДД ФИРМА

 

Защо хлебарките са опасни за човешкото здраве?

Освен с гнусния си вид и дискомфорт, който причиняват хлебарките, те могат да бъдат опасни и за човешкото здраве. Предвид факта, че виреят в изключително нехигиенична среда, те са идеалните преносители на болестотворни микроорганизми. Поне 33 вида бактерии, паразитни червеи и други видове човешки патогени могат да бъдат разпространени от хлебарките. Бактерии като Салмонела, Шигела (причинителят на дизентерия), Ешерихия коли, Стрептококус пневмоние и дори някои вируси като Полиомиелитис могат да бъдат пренасяни от хлебарките.

Микробите, които се закачат за телата на хлебарките, лесно могат да се озоват по тоалетната чиния или по пода, да полепнат по приборите в кухнята, плота и т.н. Когато хлебарките се активизират в търсенето на храна, обикновено нощем, те пълзят по оставената на открито храна, приборите и съдовете.

Поради опасността си за човешкото здраве, търсенето на ефективни методи за унищожаване на хлебарките е наложително.

Начини и средства за унищожаване на хлебарки

Съществуват две категории начини и средства за унищожаване на хлебарки, които, в различните случаи, се характеризират с различни степени на ефективност:

Липсата на храна на открито помага в процеса по унищожаване на хлебарките

По тази причина не бива да има храна на открито в кухнята или където и да било задълго, особено през нощта. Остатъците от храна по чиниите, които оставяте за измиване на следващия ден, също могат да привлекат гнусните твари през нощта. В случай че нямате възможност да измиете съдовете вечерта, постарайте се да отстраните хранителните отпадъци от тях със силна струя вода например.

Избягвайте употребата на хартиени и картонени опаковки за съхранението на храна

Препоръчително е храната, която трябва да стои на сухо, да се съхранява в стъклени или пластмасови кутии. Пакетите от хартия, найлон и картон лесно могат да бъдат прегризани от хлебарките. Храната, която е възможно, съхранявайте в хладилника.

Грижете се за чистотата у дома, особено в кухнята и банята

Хлебарките са особено упорити вредители, но едно е сигурно - те не обичат чистите места, а особено добре се чувстват във влажна среда. Кухнята и банята са двете места у дома, които се характеризират с високо ниво на влажност, затова е препоръчително да се грижите за тяхната чистота редовно.

Ограничете достъпа на хлебарките до водата

В продължение на горното, няма как да премахнете влагата в канализационните тръби, но бихте могли да я ограничите. Наличието на течове под хладилника или пералнята прави тези територии потенциални развъдници на гадините. Постарайте се да ограничите достъпа до вода на хлебарките максимално, като подсушавате мивката и банята след използването им.

Ограничете достъпа на хлебарките до дома ви

За целта трябва да идентифицирате всички пукнатини в жилището, които могат да се окажат потенциални скривалища за хлебарките. Въпреки че този метод е доста труден, тъй като хлебарката може да премине през 1 мм разстояние, ограничаването на местата им за прикритие ще направи дома ви непривлекателен за тях. Другият вход - отводните канали, може да бъде ограничен посредством използването на тапи за мивката, банята и сифона, когато са неизползваеми.

Дезинсекция в борбата с хлебарките

Хлебарките са упорити и гнусни създания, но за унищожаването им днес съществуват много модерни методи, като разновидностите на дезинсекцията:

Физични методи за унищожаване на хлебарки

Макар че се употребяват по-рядко, капаните за насекоми са типичен физичен метод за борба с инсектите. Капаните от типа насекомоуловители представляват мрежестик кутии с тесен вход, в центъра на които се поставя примамка (през деня) или лампа (през нощта). Хлебарките биват привлечени в уловителя, след което няма как да излязат от него.

Химични методи за унищожаване на хлебарки

Химичните методи за дезинсекция са фумигацията (обгазяване), пулверизацията (разпръскване) и използването на репеленти.

Фумигация - този метод не се прилага в борба с хлебарки в жилищни помещения, тъй като обгазяването с газообразни химикали няма остатъчно действие. Посредством фумигация се осъществява дезинсекция на растителната продукция преди складирането ѝ. Този метод е подходящ за предпазване от нашествията на хлебарките в складови площи. Газообразните химикали са смъртоносни за насекомите и безвредни за животните и човека.

Пулверизация - най-широко използваният метод за дезинсекция днес при унищожаване на хлебарки и други вредни инсекти. В търговската мрежа се предлагат различни видове инсектицидни спрейове, посредством които се осъществява разпръскване на течности и/или прахообразни вещества в засегнатите помещения. Този метод позволява провеждането на самостоятелно унищожаване на хлебарки. Бързото изпарение на капките убива хлебарките, а твърдите частици полепват по напръсканите повърхности и имат продължително въздействие. При прилагането му е важно да се използват лични предпазни средства - маска и ръкавици, тъй като аерозолните пари, които се вдишват, са вредни.

Репеленти - също широко прилаган метод за борба с вредителите. Използването им отделя миризма, която силно дразни дихателната система на хлебарките. Репелентите са достъпни в търговската мрежа, срещат се под формата на спрей дезодоранти и кремове.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани