Всички статии

Малки кафяви немски хлебарки

Малки кафяви немски хлебарки

 

По света има над 3000 вида хлебарки. Има места, където хлебарките дори се ядат. Ще си позволим леко лирическо отклонение да обърнем внимание на някои последни проучвания. Според тях бъдещето на полезните храни задължително ще включва в менюто хлебарки, защото са богати на протеини и други полезни за човешкия организъм вещества.

 

Нека се върнем в настоящето и погледнем как стоят нещата в България хлебарките по света може да са хиляди видове, но в България се забелязват основно два вида:

 

 • Черни големи (американски) хлебарки – за тях говорим в друга статия;
 •  
 •  
 • По-ситни кафяви (германски) хлебарки – в следващите редове ще прочетете повече за тях.

 

Първо да уточним и да успокоим, че едва ли скоро ще се ядат хлебарки по нашите ширини, а и въобще в Европа. Европейците считат хлебарките за едни от най-гнусните същества на планетата и това едва ли скоро ще се промени.

 

За някои хора германските хлебарки са по-гнусни, макар да са по-малки на размер. Възрастните достигат 1,5 максимум 2 см дължина. Но когато има от тези хлебарки, ги има много. За разлика от черните, които рядко се виждат повече от 2-3 броя.

 

Без да искаме споменахме една от най-характерните черти на кафевите хлебарки. А именно, че от тях няма по 1-2 хлебарки. Видите ли една малка немска хлебарка, бъдете сигурни, че има още много.

 

Да, правилно се досещате, че има още една типична за немските хлебарки черта. Те са бързи, дори много бързи. За една секунда могат да изминат над тридесет свои дължини. Това е една от причините да не могат да се убият лесно – просто бягат много бързо.

 

За съжаление типичните белези на този вид хлебарки не свършват до тук. Много характерно е бързото развитие на числеността на популацията. Това се дължи на многото малки, които се излюпват от оотеката само на една възрастна - средно четиридесет. Можете да сметнете, колко малки се получават от десет, че и двадесет полово зрели хлебарки.

 

Друга важна и неприятна особеност за германските хлебарки са честите случаи на укриване в домашни електоуреди – микровълнови печки, фурни за готвене, кафемашини, перални, съдомиялни, хладилници, рутери, приемници за кабелни телевизии и много други. Това причинява два основно проблема – развалят се уреди и трудно се унищожават хлебарките, защото са скрити.

 

Германските хлебарки си приличат с големите черни хлебарки по няколко неща:

 

 • Обичат топлото;

 

 • Обичат тъмнината и са по-активни тогава;

 

 • НЕ МОГАТ  без влага;

 

Последното не го знаят много хора, а е съществена част от премахването на хлебарките. Първоизконно борбата с всички вредители трябва да започва от установяване на източника, преносителя и причинителя. Също трябва да се установят и кои условия предразполагат за развитието на вредители.

 

Обикновено именно влагата се оказва мястото, където хлебарките са развили своята популация. Каква влага имаме впредвид? Не говорим за някакви течове, то не и нужно чак толкова. На хлебарктие им стига само конденса или някакво сълзене от някоя връзка. Цялата колония може да пие от там.

 

Затова, когато се търсят хлебарките, едно от първите емстаз а оглеждане са уреди, при които може да има влага (хладилници, перални, съдомиялни, кафемашини) или под мивката например.

 

Няма нужда се плашите. Ако не знаете какво да правите:

 

Можете да се свържите с операторите на Молекултие чрез нашите контакти.

 

Когато е възможно препоръчваме да изпратим наши професионални дезинфектори и те да обработят срещу хлебарките.

 

Другият вариант е да опитате да се справите сами, като разгледате препаратите срещу хлебарки в Молекулите Магазин.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
 • GDPR 21-04-2020
  Може ли да попитам вие каква цена взимате за премахването на тези гадни хлебарки зависи ли от квадратурата на къщата
  Отговори ›
«1»

Най-продавани