Всички статии

Как да се отърва от хлебарките завинаги

Как да се отърва от хлебарките завинаги

 

Никой не обича хлебарките. Ще изключим местата в Азия, където местните се хранят с хлебарки. Там дори си ги отглеждат във ферми за хлебарки – така както ние отглеждаме прасета и кокошки. Но да се върнем на неприятните насекоми. По нашите ширини нито се ядат, нито се отглеждат за домашни любимци например. Всеки иска да се отърве от хлебарките. Често наши клиенти питат

 

Как да се отърва завинаги от хлебарки

 

Добре, че някои допълват и с „Всъщност възможно ли е“. Защото няма сигурен метод и някой да гарантиира, че хлебарките ще изчезнат за винаги. Да, понеже някои няма да искат да повярват, ще го повторим:

 

Няма гарантиран метод да се отървете от хлебарките веднъж и завинаги

 

Ще се обосновем и така ще стане по-ясно защо подчертаваме този неприятен факт за хлебарките.

 

Това се дължи най-вече на начина на живот на бързоногите вредители и начините им на пренасяне и придвижване. Замислете се къде се срещат най-често хлебарките:

 

  • На първо място в големи градове – голяма роля имат ТЕЦ-овете и канализацията;

 

  • В апартаменти – отново има значение канализацията, по която хлебарките се заселват в мазетата и от там след време тръгват нагоре към апартаментите. Другият основен проблем са блоковете в една сграда има много апартаменти, в някои има по сто – двеста жилища. Това означава много повече потенциални места за развитие на хлебарките. Някои от собствениците (за съжаление) пренасят хлебарки от други свои жилища и така се заразява самата сграда. Други собственици (отново за съжаление) не поддържат добра хигиена и също са предпоставка за заразяване на сградата. При тези вариант е много лесно от един апартамент хлебарките да стигнат до друг апартамент;

 

  • В офиси – причините за развитие на хлебарки са идентични с тези при апартаментите. Тук се появява още един проблем при по-големите фирми – те често пренасят документи, мебели, техника от други свои офиси – така има пренос и на хлебарки;

 

  • Хранителни магазини, производство на хранителни продукти и заведения – тези обекти винаги са били и ще бъдат в риск от поява на хлебарки. Причините са ясни – има изобилие от храна, има много места за укритие на хлебарките, всички те работят с доставчици на всякакви стоки и суровини – отново предпоставка за „внос“ на хлебарки;

 

Уточнихме къде се срещат редовно хлебарки и какви са причините за появата им в тези обекти. Сега помислете може ли тези причини да се неутрализират.

 

Не, причините за поява на хлебарки не могат да се ликвидират

 

Няма как да премахнем канализацията и Тец-овете, не можем да накараме съседите да внимават с багажа си или да спазват по-добра хигиена, не можем да затворим магазините, цеховете и офисите.

 

За съжаление от хлебарките няма отърване „завинаги“. Между другото и не бива. Хлебарките за част от екосистемите. Никой вид не трябва да изчезва напълно. Но вредителите все пак са „вредни“ и трябва да поддържаме тяхната популация в по-малки размери.

 

За да не бъде статята в някакъв типично негативен стил, ще посочим различните начини за минимизиране риска от хлебарки при различните обекти:

 

  • Хлебарки в апартаменти – редовна профилактични обработи един или два пъти годишно - дори и да няма хлебарки, все пак да се обработва. Това е особено задължително и за общите части – мазе, таван или въздуна възглавница. Отново е добре да се прави един или два пъти годишно;

 

  • Хлебарки в офиса – както и при жилищата, се препоръчват профилактични пръскания;

 

  • Хлебарки в магазина, цеха, хотела, заведенията – тук говорим за друг вид риск. Освен чисто неприятната гледка на хлебарки, може да се получи заразяване на някакви храни от хлебарките. След това с тези храни в заведението или търговската мрежа, може да се заразят много хора. Именно затова всички тези обекти с обществено предназначение са задължени от държавата да работят с ДДД фирми. Задачата на професионалистите е да не допускат развитие на хлебарки – извършват се редовни инспекции, работа с детектори, обработки при нужда и т.н. излишно е да се споменава, че това не се прави навсякъде.

 

Не се отчайвайте, при проблем с хлебарки, винаги можете да ни потърсите на нашите контакти. Ние, от Молекулите, работим в сферата на борбата с вредители от години. Със сигурност ще помогнем най-малкото с адекватен съвет.

 

Научете повече за нашите професионални обработки срещу хлебарки.

 

Тук можете да видите какви продукти за борба с хлебарки предлагаме в Молекулите Магазин.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари