Всички статии

Oт къде идват дървениците

Oт къде идват дървениците

Как идват дървениците

 

Това е само един от въпросите, който си задава човек, когато се сблъска с дървеници. Няма шега, дървеницата може да докара хората да полуда и те започват да си задават какви ли не въпроси.

 

Няма нужда човек да работи в ДДД фирма, за да се досеща, че е важно да се знае как са дошли дървениците. Защото освен унищожаването им, трябва да се открие как са се появили и да се ограничи достъпа им. Представяте ли в какъв омагьосан кръг ще влезете, ако хем унищожавате дървениците у дома си, хем през няколко дни се появяват нови.

 

Вижте повече за Унищожаването на дървениците от ДДД фирма Молекулите.

 

Вижте какви препарати за борба с дървеници предлагаме в Молекулите Магазин.

 

За щастие има само два основни начина за появата на дървеници. Въпроса „Как идват дървениците“ има ясен отговор. Друг е въпроса „Как можем да се предпазим“. Е, следващите редове ще дадат отговор на тези толкова важни въпроси. Самото унищожаване на дървениците е съвсем друга тема и за нея ще поговорим друг път.

 

Нека започнем с първия въпрос:

 

От къде идват тези неприятни дървеници?

 

Вариант едно е да ги пренасят птиците – обикновено лястовици и гълъби. Да, точно онези, които кацат на первазите и балконите. Или онези, кото влизат над вас във въздушната възглавница. Отговора на втория въпрос – Как можем да се предпазим - вече е ясен. Не допускайте гълъбите да кацат и лястовиците да си правят гнезда.

 

Вариант две е да ги пренасяте Вие или някой, който е дошъл на гости.

 

Тук е момента да уточним, че няма Вариант три, при който дървениците да дойдат на собствен ход – както хлебарките през канализацията или комарите през прозореца.

 

Дървениците се пренасят!!!

 

Как става това ли? Ще изброим най-честите варианти:

 

Вие сте на гости в дом, където има дървеници – 1-2 влизат в джоба Ви, застават на някоя гънка на дрехата ви, влизат в чанта с багаж и т.н. Може домакина още да не е разбрал, че има дървеници и не предупреждава своите гости. Може да е разбрал, но още да не осъзнава значимостта на проблема. Може да е разбрал и да осъзнава колко е сериозно, но да го е срам да каже.

 

Как да противодействате на това? Стискайте палци познатите и роднините Ви да споделят за таквиа сериозни проблеми. Ако сте предупредени, ще знаете да се огледате, когато си тръгвате... или въобще да не ходите на гости.

 

Синът Ви или дъщеря Ви са на гости в Студентски град при състуденти, приятели, гаджета. В студентските общежития има много дървеници. Много е лесно някой „да си вземе“ дървеница и да си занесе у дома.

 

Как да противодействате на това? Дървениците от години трайно увеличават своите популации в цяла България. Проблемът е повече от сериозен – предупреждавайте за възможния риск, когато някой посещава често студентски общежития. Така и той ще знае и ще внимава.

 

Обратното също е възможно – роднина, приятел, съсед или гадже Ви идват на гости. Той има дървеници у тях. Някоя се качил на дрехите или багажа му и впоследствие тя се заселва у вас. Остава само да снесе и да изчака малките да се родят.

 

Как да противодействате на това? Отново трябва да разчитате на съвестта на Вашите гости и те да споделят за наличието на дървеници у тях. Така можете да огледате.

 

Често се случва да се изхвърлят мебелите, които са заразени с дървеници. Какво става след това. Някой ги взима от кофата за боклук и си ги вкарва у дома. Или съседът с дървениците не ги изхвърля на боклука, а само ги изкарва в коридора. Това е още по-лошо – тогава вече дървениците може да отскочат до съседните апартаменти.

 

Как да противодействате на това? Не взимайте изхвърлени мебели от боклука – това има и други минуси. Не позволявайте на съседите да оставят старите си спални, матраци, бюра и дограма в коридора или стълбището. Освен за дървениците, мебелите дават добро укритие и на хлебарки, бълхи и гризачи.

 

Всъщност постепенно стигнахме до един от най-често срещаните случаи. Няма нужда да взимате изхвърлени мебели от боклука, за да си внесете дървеници у дома. Можете да скупите чисто нови от магазина. И пак да си докарате дървениците у дома. За съжаление още при производството на мебелите има риск те да се заразят. След това се пренасят от транспортните фирми по магазините. Така едно легло може да зарази и други още в камиона. После мебелите са в складовете на магазините, където могат да заразят и други мебели.

 

Как да противодействате на това? Купувате ли си мебел или техника от магазин (без значение нова или втора употреба), прегледайте хубаво стоката у дома. Не гледайте само за транспортни дефекти – огледайте и за наличие на някакви насекоми в кашона или найлона. Може да има дървеници, бълхи, хлебарки.

 

Обичате да пътувате или просто един път в годината ходите на почивка. За съжаление в хотелите, хостелите и хижите също може да има дървеници. При положение, че стоите там от един до няколко дни е много – много лесно на дървениците да се настанят в куфарите и после да ги пренесете в дома си.

 

Как да противодействате на това? Оглеждайте матраците в стаите за следи от дървеници. Никой не е защитях от тях – от най-обикновените и евтини хотели до по-хубавите и луксозни.

 

Не забравяйте, усетите ли наличие на дървеници първо помислете как да ги унищожите. След това мислете как да се предпазите от тях за в бъдеще. За всякакви въпроси, можете ни потърсите на нашите контакти.

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари