Всички статии

5 мита за дървениците

5 мита за дървениците

дървеници спалня

 

Никой не обича да греши, но понякога и това се случва. Особено неприятно е обаче когато става въпрос за вредители. Интернет е пълен с информация относно това как да се справим с дървениците, но трябва хубаво да си подбирате източниците, защото само част от нея е вярна.

 

Често срещани заблуждения, свързани с дървениците

Ето някои от най-популярните митове, които всъщност са много далеч от истината:

 

 1. Дървениците обитават само мръсни домове

Това до известна степен е вярно за насекоми от типа на хлебарките, но не и за дървениците. Те нямат нужда да търсят трохи, разляти сокове или друг тип замърсявания, за да се хранят с тях. Всичко, от което се нуждаят е човешка или животинска кръв. Така че без значение дали домът ви е идеално чист или мръсен, тези миниатюрни кръвопийци няма да ви оставят на мира.

 1. Дървениците живеят само в леглата

Въпреки, че тези насекоми предпочитат да се крият там където спим, те могат да се заселят на много други места, не само в матрака. Понякога се крият в дивани, первази, шкафове, даже и под тапетите на стените. Дървениците могат да се хранят от вас дори и докато сте будни, например ако си седите на фотьойла и гледате телевизия. Тапицираните мебели са им любимо място за криене.

 1. Дървениците пренасят зарази

Това е твърдение, което е само частично вярно. Не е известно дървениците да пренасят някоя опасна болест от типа на малария, холера и т.н. Въпреки това наличието им в дома ви често води до здравословни усложнения. Дървениците могат да ви докарат сериозно безсъние. Освен това ухапванията се характеризират с много силен сърбеж, а почесването им често води до развиване на вторични инфекции, вследствие на замърсяване на раната. Друга сериозна опасност при системни ухапвания от дървеници, е че могат да доведат до анемия. 

 1. Дървениците не могат да се видят с просто око

Този вид насекоми са с доста малки размери, но все пак не са чак толкова микроскопични. Можете да ги видите без да използвате лупа или микроскоп. Обикновено възрастните екземпляри са с големината на ябълкова семка. Въпреки това умеят да се прикриват доста добре, така че лесно могат да останат незабелязани. Ето защо е важно да знаете какви са основните признаци за наличие на дървеници, така че да разпознаете проблема своевременно:

 • кървави петънца по чаршафите и дрехите ви;
 • следи от ухапвания по кожата;
 • люспи от сменената им обвивка;
 • миризма на плесен в дома;
 • тъмни точици по матрака или стените;

 

 1. Можете да се отървете от дървениците сами

Това е може би едно от най-опасните заблуждения, свързани с този вид вредители. Когато става въпрос за дървеници няма бабини илачи, които да са достатъчно ефективни. Никакви етерични масла, сода бикарбонат или спрейчета против насекоми няма да ви спасят. В най-добрия случай можете да унищожите възрастните индивиди, но не и ларвите и яйцата.

Единственият начин ефективно и окончателно да премахнете буболечките от дома си е да се доверите на професионалисти. Ние, екипът на Молекулите, имаме дългогодишен опит в борбата с дървениците. Свържете се с нас, за да научите повече и да запазите час за оглед.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари